Υλικά (για 2-3 άτομα)
1 κιλό σαλιγκάρια
Ελαιόλαδο
Ξύδι
Δεντρολίβανο
Θυμάρι
Πάπρικα γλυκιά
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα σαλιγκάρια 3-4 φορές και καθαρίζουμε τα κελύφη τους από τυχόν χώματα. Σ' ένα διχτυωτό τσουβαλάκι (π.χ. από πατάτες) ρίχνουμε τα σαλιγκάρια μαζί με κομματάκια φιδέ και λίγο μαρουλάκι. Χρησιμοποιούμε διχτυωτό, για να αερίζονται. Δένουμε ή κλείνουμε το τσουβαλάκι, για να μη φύγουν, το βάζουμε μέσα σ' ένα ταψάκι και τα αφήνουμε για 24 ώρες. Η διαδικασία αυτή του ταΐσματος βοηθάει στο να βγάλουν τα σαλιγκάρια τα περιττώματά τους και να είναι καθαρά.
Την επόμενη μέρα, κρατάμε τα ζωντανά σαλιγκάρια και πετάμε τα ψόφια. Τα ξεπλένουμε 1-2 φορές σε σουρωτήρι. Σε πλατιά κατσαρόλα τα ρίχνουμε μέσα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα ζεσταίνουμε, έως ότου να μην κουνιούνται. Σε άλλη κατσαρόλα ή τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα σαλιγκάρια (αφού τα έχουμε στραγγίσει), αλάτι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 15'. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για άλλα 15'. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου