Το φρέσκο και καλής ποιότητας χοιρινό κρέας έχει γυαλιστερό ροζ χρώμα και λεπτή υφή. Το λίπος του είναι άσπρο και πυκνό. Αν το δέρμα του έχει λεκέδες ή το κρέας είναι πολύ υγρό και γλοιώδες, η ποιότητά του δεν είναι καλή. Επιπλέον, αν το κρέας μυρίζει, δεν είναι φρέσκο. Το 60% από τα μέρη ενός γουρουνιού πωλούνται σαν φρέσκο κρέας, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να γίνει λουκάνικα. Τα καλύτερα κομμάτια είναι αυτά που δεν έχουν πολύ λίπος (μπούτι, νεφραμιά, σβέρκος).
- Κεφάλι: Νοστιμότατος μεζές, ψητό ή στη γάστρα.
- Σβέρκος (ελιά): Κομμένος σε φέτες προσφέρεται σαν κοτολέτα (παϊδάκι). Χωρίς κόκαλο μάς δίνει εξαιρετικές τρυφερές μπριζόλες, ενώ κομμένος σε μικρά κομμάτια μπορεί να γίνει βραστό, τηγανιά και ψητό κατσαρόλας.
- Λαιμός (τράχηλος): Διαθέτει λίπος, που είναι πολύ νόστιμο και θεωρείται το καλύτερο κομμάτι του χοιρινού. Είναι κατάλληλος για κοκκινιστό, βραστό, τηγανητό και στο φούρνο.
- Μπριζόλες: Χωρίζονται σε σπαλομπριζόλες και μπριζόλες από κόντρα. Είναι κατάλληλες για τηγάνι και φούρνο (ρολό ιδίως).
- Σπάλα (ωμοπλάτη / χεράκι / πικ νικ): Χωρίζεται σε στήθος και ψευτοφιλέτο. Ιδανική για φούρνο, κατσαρόλα και ρολό.
- Στήθος (στηθοπλευρά): Εξαιρετικό για BBQ και ψητό φούρνου.
- Φιλέτο (ψαρονέφρι) & νεφραιμιά: Το φιλέτο είναι από τα πιο εκλεκτά κομμάτια του χοιρινού και μπορεί να μαγειρευτεί στο τηγάνι με κρέμα γάλακτος και στην κατσαρόλα με σάλτσα. Η νεφραιμιά είναι πολύ τρυφερό κρέας και είναι μοναδική για ρολό φούρνου.
- Κοιλιά (πανσέτα): Αρκετά παχύ κομμάτι, μπορεί να πωληθεί και παστό. Μαγειρεύεται ως βραστό, ραγού ή στη σχάρα.
- Μπούτι (μηρός / χαμ): Σκληρό κομμάτι που χωρίζεται σε τρανς (σνίτσελ: τηγάνι, γκριλ και πανέ), νουά (φέτες για σνίτσελ), κιλότο και στρογγυλό (σνίτσελ, φούρνο και κοκκινιστό).
- Κότσι (κνήμη): Ιδιαίτερα μαλακό σαν κομμάτι και μαγειρεύεται στην κατσαρόλα και στο φούρνο.
Τρόποι μαγειρέματος του κρέατος
- Το ωμό χοιρινό κρέας έχει πολλά παράσιτα, που "σκοτώνονται" με το πολύ καλό ψήσιμο.
- Τα μικρά λεπτά κομμάτια ψήνονται για 30' για κάθε 1/2 κιλό κρέας και 20' επιπλέον και τα πιο μεγάλα κομμάτια χρειάζονται 1 1/2 ώρα περίπου σε σιγανή φωτιά.
Πηγές: www.syntagesmamas.gr , www.mageirikesdiadromes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου