Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Μοσχαρίσιο / βοδινό κρέας

   Το κρέας είναι απαραίτητο για την κάλυψη ενός μεγάλου μέρους αναγκών του οργανισμού σε πρωτεΐνες , σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνες της ομάδας Β με κυριότερες τις Β9 και Β12. Συγκεκριμένα, ο σίδηρος του μοσχαρίσιου κρέατος έχει εξαιρετική απορρόφηση (20%-25%). Η περιεκτικότητα του μοσχαρίσιου κρέατος σε σίδηρο είναι τουλάχιστον διπλάσια έναντι των λευκών κρεάτων ή των ψαριών.

-   Σβέρκος και λαιμός (ελιά): Με ή χωρίς κόκαλο, είναι κατάλληλο κυρίως για βραστό, σούπα, μαγειρευτό, για φούρνο και νόστιμο κιμά. Δεν ενδείκνυται για ψητό.
-   Πλευρά (στηθοπλευρές ή σιδηρόδρομος): Κατάλληλο για γιουβέτσι ή βραστό.
-   Μπριζόλες: Η μπριζόλα με παϊδάκι είναι εκλεκτός μεζές για τη σχάρα και για γιουβέτσι, ενώ η κόντρα μπριζόλα με ή χωρίς φιλέτο είναι κατάλληλη για μαγειρευτό και το εξωτερικό της μέρος για κιμά.
-   Φιλέτο (μπον φιλέ): Κατάλληλο για ψητό και μαγειρευτό.
Σπάλα (ωμοπλάτη): Το χτένι είναι πολύ μαλακό και κατάλληλο για μικρά παιδιά, η κυρίως είναι χωρίς λίπος και κατάλληλο για κοκκινιστό, λεμονάτο, τας κεμπάπ κ.ά. και το νουά (βασιλικό) είναι "στεγνό", χωρίς λίπος και κατάλληλο για ψητό κατσαρόλας και λεμονάτο.
- Κοιλιά (λάπα): Χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή άριστης ποιότητας αφράτου κιμά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, ιδίως για μπιφτέκι.
-   Κιλότο: Κατάλληλο για κοκκινιστό, λεμονάτο, τας κεμπάπ κ.ά.
-   Ουρά: Δίνει νόστιμο ψητό κατσαρόλας και εξαιρετιμό κιμά με 0% λίπος.
-   Στρόγγυλο (μπούτι): Ιδανικό για ψητό στην κατσαρόλα.
-   Κότσι (ποντίκι): Ιδιαίτερα "μαλακό", ιδανικό για μικρά παιδιά και κύρια χρήση του είναι το βραστό.

Τα μέρη του μοσχαρίσιου κρέατος:
  • Πολύ μαλακό: φιλέτο
  • Μαλακό: μπριζόλες, κιλότο
  • Λιγότερο μαλακό: μπούτι
  • Λιγότερο σκληρό: Λαιμός
  • Σκληρό: στήθος, σπάλα, κοιλιά, κότσι
  Τρόποι μαγειρέματος του κρέατος
   - Το ψήσιμο πρέπει να είναι αργό και να σταματά όταν το κρέας διατηρεί ακόμη τα υγρά του, γιατί αν ψηθεί υπερβολικά, στεγνώνει και χάνει τη γευστικότητά του.
   - Αν θέλει κανείς νόστιμο βραστό κρέας, πρέπει να το βάλει την ώρα που το νερό κοχλάζει, ενώ όταν θέλει εύγευστο ζουμί, θα βάλει το κρέας σε κρύο νερό και δε θα πετάξει τον αφρό που σχηματίζεται.
   - Το τηγανητό και καπνιστό κρέας είναι πιο δύσπεπτα.
   - Το βοδινό κρέας γίνεται υπέροχο στιφάδο.
   - Το μοσχαράκι γάλακτος γίνεται υπέροχο ψητό στο φούρνο στη λαδόκολλα.

Πηγές: www.emmesodiatrofis.gr , www.mosxari.gr , www.mama365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...