Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Απάκι με πουρέ γλυκοπατάτας, καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα κόκκινου κρασιού


Υλικά (για 2 άτομα)
250 γραμμάρια απάκι
Ελαιόλαδο

Για πουρέ γλυκοπατάτας
2 γλυκοπατάτες
50 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
50 ml κρέμα γάλακτος ή γάλα
Αλάτι
Πιπέρι

Για καραμελωμένα κρεμμύδια
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
Αλάτι
Ελαιόλαδο

Για σάλτσα κρασιού
120 ml κόκκινο κρασί ξηρό
120 ml ζωμός βοδινός ή μοσχαρίσιος
10 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
1 κουτ. γλυκού αλεύρι 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
1 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση
Για πουρέ γλυκοπατάτας
   Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες. Σε μια κατσαρόλα σε αλατισμένο νερό τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε, τις βάζουμε στην κατσαρόλα και τις λιώνουμε με ειδικό εργαλείο, πιρούνι ή τις περνάμε από το multi. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Για καραμελωμένα κρεμμύδια
   Σ' ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε το λάδι το κρεμμύδι και το αλάτι και σοτάρουμε για 7'-8' περίπου. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαλακώσουν και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια, ανάλογα την προτίμησή μας.

Για σάλτσα κρασιού
   Σ' ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε για 4' περίπου. Προσθέτουμε το ζωμό, ανακατεύουμε και τον αφήνουμε για 4' περίπου. Έπειτα, ρίχνουμε το βούτυρο, το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Για το απάκι
   Σ' ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε ελαφρώς το απάκι. Αφού πάρει χρώμα, σερβίρουμε το απάκι πάνω από τον πουρέ γλυκοπατάτας, στη συνέχεια τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τέλος, περιχύνουμε τη σάλτσα κρασιού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...