Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Λαζάνια μπολονέζ (Lasagne alla bolognese)

Υλικά
500 γραμμάρια λαζάνια
800 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4 ντομάτες τριμμένες
1 καρότο τριμμένο
2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
200 ml νερό ζεστό
Βασιλικός ψιλοκομμένος
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
200 γραμμάρια τυρί πεκορίνο ή παρμεζάνα τριμμένο
200 γραμμαρία τυρί μοτσαρέλα τριμμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ - mornay sauce
80 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
80 γραμμάρια αλεύρι
1 λίτρο χλιαρό γάλα
1 κρόκος αυγού
50 γραμμάρια τυρί πεκορίνο ή παρμεζάνα
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση

Για τη μπεσαμέλ - mornay sauce
Σε μια κατσαρόλα αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μ' ένα αναδευτήρι για 1'-2' σε μέτρια φωτιά (άσπρο roux). Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα σταδιακά, συνεχίζουμε το ανακάτεμα διαρκώς, μέχρι να δέσει και αλατοπιπερώνουμε (διαδικασία της μπεσαμέλ).
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον κρόκο, το τυρί και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε (διαδικασία  της mornay sauce).

Για τη σάλτσα μπολονέζ
   Σ' ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να αχνιστούν. Προσθέτουμε τον κιμά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα για 15'-20' περίπου. Τέλος, ρίχνουμε βασιλικό και μαϊντανό και ανακατεύουμε.
   Σ' ένα γυάλινο πυρέξ ή ταψάκι 35x25 cm στρώνουμε λίγη ποσότητα από τη μπολονέζ κι έπειτα τα λαζάνια. Περιχύνουμε ένα μέρος από τη μπολονέζ και τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε ένα μέρος από τα τυριά. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες στρώσεις. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 20'-30' περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...