Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Τσουρέκι με τη μέθοδο Tangzhong

Υλικά (για 3-4 τσουρέκια)
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
50 γραμμάρια μαγιά νωπή (σε θερμοκρασία δωματίου)
250 ml χλιαρό γάλα
80 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο (σε θερμοκρασία δωματίου)
300 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
8 γραμμάρια μαχλέπι
8 γραμμάρια κακουλέ
1 βανίλια
1 κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 αυγά (+ 1  κρόκος για άλειμμα) σε θερμοκρασία δωματίου 
 
Για water roux (tangzhong) 
50 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml νερό ή γάλα 

Εκτέλεση
   Διαδικασία water roux: Σ' ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε το αλεύρι και το νερό και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί (η θερμοκρασία να είναι στους 65ο C). Αφού γίνει σαν κρέμα, αδειάζουμε σ' ένα μπολ το μείγμα και αφήνουμε να κρυώσει 10'. Τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1-6 ώρες.
   Σε κάδο από επιτραπέζιο μίξερ-κουζινομηχανή ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη βανίλια, το ξύσμα και τη μαστίχα και ανακατεύουμε για 1'. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα, σταδιακά τ' αυγά και το tangzhong, το οποίο έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου μετά το ψυγείο και αρχίζουμε το ζύμωμα σε χαμηλή ταχύτητα για 3' (χρησιμοποιούμε γάντζο για το ζύμωμα). Έπειτα, την αυξάνουμε σταδιακά και αφήνουμε να ζυμωθεί, προσθέτοντας το βούτυρο προς το τέλος. Η ζύμη είναι έτοιμη, μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου. Την αφαιρούμε από τον κάδο, τη βάζουμε σ' ένα μεγάλο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό και υγρό περιβάλλον να φουσκώσει για 2 ½ - 3 ώρες περίπου.
   Αφού περάσει το διάστημα αυτό, χωρίζουμε τη ζύμη σε 9 ή 12 ίσα μέρη. Τα πλάθουμε και τα ανοίγουμε σε λωρίδες. Πλέκουμε τις 3 λωρίδες σε πλεξούδα και κλείνουμε τις άκρες από κάτω. Με τον ίδιο τρόπο γίνονται και τα υπόλοιπα τσουρέκια.  
   Σε ταψιά απλώνουμε λαδόκολλα, τοποθετούμε τα τσουρέκια και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν για 1 ώρα περίπου. Σ' ένα μπολάκι χτυπάμε τον κρόκο με 1 κουτ. σούπας γάλα και τα αλείφουμε προσεκτικά. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25'-30' στους 160ο C. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...