Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Μεταλλικά άλατα

  
   Τα κυριότερα μεταλλικά άλατα, που προσφέρει η διατροφή, είναι το χλωριούχο νάτριο, το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος, το ποτάσιο και το θείο. Συγκεκριμένα:
   Το χλωριούχο νάτριο είναι το αλάτι της κουζίνας. Αρχικά, είναι αναγκαίο σε μικρή ποσότητα για τον οργανισμό, γιατί παίζει ρόλο στην κίνηση του νερού μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Κατόπιν, γιατί το στομάχι το χρησιμοποιεί στην έκκριση του γαστρεντερικού οξέος, που είναι απαραίτητο στην πέψη. Τέλος, παίζει ρόλο σε διάφορες χημικές μεταλλαγές, που γίνονται μέσα στο σώμα.
   Το ασβέστιο εκτελεί σημαντικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό: δημιουργεί γερά και υγιή οστά, χαρίζει γερά δόντια, βοηθά στην πήξη του αίματος και δημιουργεί ασπίδα προστασίας απέναντι στην οστεοπόρωση, μία νόσο των οστών που τα κάνει εύθραυστα και επιρρεπή στα κατάγματα.
   Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι από τις πλουσιότερες πηγές πρόσληψης ασβεστίου και αποδίδουν περίπου το 55% της ποσότητάς του, που προσλαμβάνεται από τη διατροφή. Τα ξηρά τυριά είναι 8 φορές πλουσιότερα σε ασβέστιο από τα μαλακά τυριά. Επίσης, ασβέστιο υπάρχει στα ξηρά σύκα, στα ξηρά φασόλια, στο κουνουπίδι και σε μικρότερες ποσότητες στα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά.
   Ο φώσφορος είναι απαραίτητος για την αφομοίωση του ασβεστίου. Τα τρόφιμα, που είναι συγχρόνως πλούσια σε πρωτεΐνες και ασβέστιο (τυρί, γάλα), είναι οι καλύτερες πηγές φωσφόρου.
   Ο σίδηρος δίνει στο αίμα το κόκκινό του χρώμα. Κυριότερος σκοπός του είναι η εξασφάλιση και η διατήρηση της αναπνοής. Καλές πηγές σιδήρου είναι το κρέας (κοτόπουλο, ψάρι), τα αυγά, τα ξηρά μπιζέλια, το ψωμί, τα δαμάσκηνα,, το συκώτι, τα θαλασσινά, τα φασόλια, οι φακές, τα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Για επαρκή πρόσληψη σιδήρου απαιτούνται 2 μερίδες την ημέρα από τις παραπάνω πηγές. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η βιταμίνη C για την καλύτερη αφομοίωσή του.
   Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία, ανορεξία, εξουθένωση, διαταραχές προσοχής, μνήμης και συμπεριφοράς, ενώ συνδέεται στενά με χαμηλότερους δείκτες νοητικής εξέλιξης (δείκτες νοημοσύνης).
   Το ποτάσιο είναι αναγκαίο για την αφομοίωση των υδατανθράκων. Κυρίως όμως συνδέεται με το χλωριούχο νάτριο, διότι είναι συμπληρωματικά, δηλαδή ένας οργανισμός που απορροφά λίγο αλάτι και πολύ ποτάσιο χάνει το αλάτι του. Γι' αυτό τα φυτοφάγα ζώα αγαπούν πολύ το αλάτι.
   Το θείο υποβοηθά την ανάπτυξη. Τα αυγά, τα δημητριακά, τα χορταρικά, το κρέας, το ψωμί, το τυρί και ιδίως το σκόρδο παρέχουν στον άνθρωπο άφθονο θείο.

Πηγές: www.health.in.gr , www.iatro.gr , www.peristerakia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...