Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Ζαμπονοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Υλικά (για ζύμη) 
1 κιλό αλεύρι για πίτες
1 κουτ. σούπας ξίδι 
3 κουτ. σούπας ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
500 ml κρύο ή χλιαρό νερό
Αλάτι
Αλεύρι (για άνοιγμα των φύλλων)
Ελαιόλαδο και ηλιέλαιο για άλειμμα των φύλλων

Για γέμιση
300 γραμμάρια ζαμπόν σε φέτες
150 γραμμάρια μπέικον ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια μοτσαρέλα τριμμένη
250 γραμμάρια κασέρι ημίσκληρο
250 γραμμάρια σπιτική σάλτσα ντομάτας (χωρίς πολλά υγρά)
2 κουτ. σούπας κέτσαπ
1 πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
Ρίγανη
Βασιλικό ξερό
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεσηια γέμιση)
    Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σε μία λεκάνη ή κάδο κουζινομηχανής μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια (4 για τη βάση και 4 πάνω από τη γέμιση) και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20'-25'.  


   Έπειτα, ξεκινάμε τη βάση με τα 4 μπαλάκια. Ανοίγουμε με τον πλάστη το 1ο μπαλάκι όσο πιο μεγάλο και λεπτό γίνεται, το λαδώνουμε και το χαράζουμε σε 4 κομμάτια. Τοποθετούμε το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο. Συνεχίζουμε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα 3 μπαλάκια, αφήνοντας το τελευταίο κομμάτι από την ανάποδη (χωρίς λάδι). Έτσι έχουμε το 1ο φύλλο. Η διαδικασία είναι ίδια και για τα υπόλοιπα 4 μπαλάκια πάνω από τη γέμιση (2ο φύλλο).


   Τέλος, πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι, για να μην κολλάει η ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη στο μέγεθος του ταψιού.
   Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το 1ο φύλλο. Έπειτα, σ' ένα μπολ προσθέτουμε το μπέικον, τα τυριά, την πιπεριά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σ' ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ, ρίγανη και βασιλικό και ανακατεύουμε. Αλείφουμε το φύλλο με τη σάλτσα, βάζουμε το ζαμπόν και  πασπαλίζουμε με το μείγμα του μπολ. Τέλος τοποθετούμε το 2ο φύλλο. Το 1ο φύλλο φροντίζουμε να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού, για να διπλώσουμε τις άκρες πάνω από το 2ο φύλλο (κόθρος). Αλείφουμε την πίτα με το μείγμα από το ελαιόλαδο και ηλιέλαιο και την ψεκάζουμε με λίγο νερό, για να γίνει τραγανή. Τη χαράζουμε σε κομμάτια, όχι μέχρι τον πάτο και την ψήνουμε στους 200ο C για 50'-60' περίπου.

1 σχόλιο:

  1. Λατρεύω τη ζαμπονοτυροπιτα και ιδίως με χειροποείητο φύλλο! Η συνταγή σου φαίνεται εύκολη και έχεις χρησιμοποιήσει πολύ ωραία υλικά! Ανυπμονώ να τη δοκιμάσω! Συνήθως καταφεύγω στην εύκολη λύση λόγω χρόνου, η οποία είναι και σούπερ και τη βρίσκω από εδώ https://www.everest.gr/pites/heirop-zamponoturopita/, αλλά θέλω πολύ σύντομα να γευτώ τη δικιά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...