Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Πίτσα 4 τυριά

Υλικά (για 3 πίτσες σε ταψί 26 cm ή για 1 πίτσα 30x40 cm)
Για τη ζύμη
500 γραμμάρια αλεύρι τύπου 00
300 ml χλιαρό νερό
1 μαγιά (25 γραμ. νωπή ή 8 γραμ. ξηρή)
1 κουτ. σούπας αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
                         
Για γέμιση
200-250 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας (προαιρετικά)
150 γραμμάρια ροκφόρ (εναλλακτικά blue cheese ή gorgonzola)
150 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
150 γραμμάρια μοτσαρέλα τριμμένη
150 γραμμάρια ένταμ τριμμένο


Εκτέλεση
   Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό και τη ζάχαρη και την αφήνουμε για 5΄. Έπειτα, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης, ζυμώνουμε για λίγο μέσα στο μπολ, μέχρι να γίνει μια μάζα (αν δε θέλουμε να λερώσουμε πολύ τα χέρια, μπορούμε να ανακατέψουμε με ένα πιρούνι) και στη συνέχεια στον πάγκο για 10'. Εναλλακτικά, μπορούμε να ζυμώσουμε σε κουζινομηχανή.
  Όταν η ζύμη γίνει ελαστική, τη χωρίζουμε σε 3 μπαλάκια. Τα τοποθετούμε σε μεγάλο τάπερ ή ταψί, λαδωμένα ή αλευρωμένα με απόσταση μεταξύ τους για να διπλασιαστούν και καλυμμένα με μεμβράνη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 12-24 ώρες.
   Αφού φουσκώσουν, τα βγάζουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες. Ανοίγουμε κάθε ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο. Δημιουργούμε περιμετρικά με τα δάχτυλα την κόρα (cornicione) κι έπειτα ξεκινάμε από το κέντρο με τα δάχτυλα ανοίγοντάς την, κάνοντας κυκλικές κινήσεις, για να μη χάσει τον "αέρα" της. Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο ή αλευρωμένο ταψί. Αρχικά, στρώνουμε τη σάλτσα ντομάτας, αφού την ανακατέψουμε με τον πελτέ κι έπειτα προσθέτουμε τα τυριά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην κάτω σχάρα κοντά στον πάτο στους 230-250ο C για 12'-15' περίπου (ανάλογα τον φούρνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...