Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Στριφτές μηλόπιτες

Υλικά (για 6 μηλόπιτες)
Για ζύμη
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml νερό χλιαρό
20 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή 20 ml ηλιέλαιο*
15 γραμμάρια νωπή ή 8 γραμμάρια ξερή μαγιά
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική

Για γέμιση
4 μήλα ψιλοκομμένα
50 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
20 γραμμάρια βούτυρο ή 20 ml ηλιέλαιο*
100 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
15 γραμμάρια κανέλα (ενδεικτικά)
5 γραμμάρια γαρίφαλλο (ενδεικτικά)
30 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο για άλειμμα



Εκτέλεση
Για γέμιση
   Σε τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο ή ηλιέλαιο, τα 50 γραμμάρια ζάχαρη και τα μήλα και τα αφήνουμε, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν για 15' περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
   Σε μπολάκι ανακατεύουμε τα 100 γραμμάρια ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλλο (μείγμα πασπαλίσματος).



Για ζύμη
    Σε μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 100 ml νερό και αφήνουμε για 5'. Σε κάδο από επιτραπέζιο μίξερ-κουζινομηχανή ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και το μείγμα μαγιάς και ζυμώνουμε. Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Τη χαράσσουμε με μαχαίρι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε ζεστό μέρος καλυμμένη με πετσέτα.





   Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ισοβαρή μπαλάκια και τα ανοίγουμε με τον πλάστη. Στρώνουμε τα καραμελωμένα μήλα, προσθέτουμε μείγμα πασπαλίσματος και τυλίγουμε, όχι πολύ σφιχτά (σχήμα σαλιγκαριού). Αλείφουμε τις πίτες με βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20'-25' περίπου.


   *Σε περίπτωση νηστείας, αντί για βούτυρο, χρησιμοποιούμε ηλιέλαιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...