Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Εκμέκ καταΐφι

 

Υλικά
250 γραμμάρια φύλλο καταΐφι
100 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο λιωμένο
Φιστίκι Αιγίνης θρυμματισμένο για πασπάλισμα (εναλλακτικά φιλέ αμυγδάλου)
 
Για τη σαντιγί
300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (σε κρύα θερμοκρασία)
30 γραμμάρια ζάχαρη άχνη  

Για το σιρόπι
300 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
280 ml νερό
2 κουτ. σούπας λεμόνι στυμένο
1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
5 κρόκοι αυγών
1 λοβός βανίλιας
750 ml γάλα
170 γραμμάρια ζάχαρη
20 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
75 γραμμάρια corn flour
 
Εκτέλεση
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής (crème pâtissière)
   Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα. Με μαχαίρι σχίζουμε τη βανίλια κατά μήκος, παίρνουμε το εσωτερικό της, το προσθέτουμε στο γάλα και ανακατεύουμε μ' έναν αυγοδάρτη. Σε μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το corn flour και ανακατεύουμε. Έπειτα, ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε. Τέλος, ξαναβάζουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφού πήξει, προσθέτουμε το βούτυρο και την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει.
 
Για το σιρόπι
   Σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για 5' περίπου. Αφού γίνει το σιρόπι, αφαιρούμε την κανέλα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για το καταΐφι
   Ξάνουμε το καταΐφι, για να αφρατέψει (ανοίγουμε τις κλωστές του) και το μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο ταψί 25x30 cm. Ραντίζουμε μ' ένα κουτάλι το λιωμένο βούτυρο πάνω από φύλλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30'-35' περίπου. Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το περιχύνουμε με το σιρόπι. Το αφήνουμε για 30'-40' να απορροφήσει το σιρόπι.

Για τη σαντιγί
   Σε κάδο από επιτραπέζιο μίξερ-κουζινομηχανή χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, προσθέτοντας σταδιακά την άχνη ζάχαρη και αφήνουμε να διογκωθεί και να σφίξει. Κρατάμε τη σαντιγί κρύα στο ψυγείο, αν δεν τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα.
 
Για τη σύνθεση
   Αφού απορροφήσει το σιρόπι το καταΐφι, στρώνουμε με μια μαρίζ την κρέμα ζαχαροπλαστικής, έπειτα τη σαντιγί και τέλος, πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...