Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Στριφτές ταχινόπιτες

Υλικά (για 6 ταχινόπιτες)
Για ζύμη
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml νερό χλιαρό
20 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή 20 ml ηλιέλαιο*
15 γραμμάρια νωπή ή 8 γραμμάρια ξερή μαγιά
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική

Για γέμιση
300 γραμμάρια ταχίνι
80 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
15 γραμμάρια κανέλα (ενδεικτικά)
30 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο για άλειμμα


Εκτέλεση
Για ζύμη

    Σε μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 100 ml νερό και αφήνουμε για 5'. Σε κάδο από επιτραπέζιο μίξερ-κουζινομηχανή ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και το μείγμα μαγιάς και ζυμώνουμε. Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Τη χαράσσουμε με μαχαίρι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε ζεστό μέρος καλυμμένη με πετσέτα.

Για γέμιση
   Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ισοβαρή μπαλάκια και τα ανοίγουμε με τον πλάστη. Στρώνουμε ταχίνι, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα και τυλίγουμε, όχι πολύ σφιχτά (σχήμα σαλιγκαριού). Αλείφουμε τις πίτες με βούτυρο και λίγο ταχίνι και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20'-25' περίπου.

   *Σε περίπτωση νηστείας, αντί για βούτυρο, χρησιμοποιούμε ηλιέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...