Τραγανά ή μαλακά, γεμάτα γεύση και χρώμα. Τα μήλα είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα και παρότι πλέον τα βρίσκουμε στην αγορά όλες τις εποχές του χρόνου, η καλύτερη εποχή τους είναι ο χειμώνας. Οι ποικιλίες που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι τα τραγανά μήλα Ζαγοράς, τα κόκκινα, τα γκόλντεν, τα ξινόμηλα και τα δίχρωμα, αλλά και τα μικρότερα φιρίκια. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, διαλέξτε τα μήλα που σας αρέσουν και φροντίστε να αγοράζετε τα πιο φρέσκα.
Χρήσιμες Ιδέες
- Σε κοκτέιλ: Βάλτε στην κατάψυξη 2 μεγάλα ποτήρια για κοκτέιλ για 20'. Χτυπήστε 1 δόση βότκα με άρωμα μήλου, 2 δόσεις βότκα και 2 δόσεις φρέσκο χυμό μήλου σε σέικερ. Σουρώστε και σερβίρετε στα παγωμένα ποτήρια.
- Γεμίστε τα: Βγάλτε με το ειδικό εργαλείο τους σπόρους από 6 τραγανά μήλα, μουλιάστε σταφίδες καστανές και ξανθές σε λίγο κονιάκ για 1 - 2 ώρες και ανακατέψτε με λίγο βούτυρο, λίγη καστανή ζάχαρη και 1 κουτ. γλυκού κανέλα. Γεμίστε το άνοιγμα των μήλων με το μείγμα. Χαράξτε σε μερικά σημεία τη φλούδα των μήλων και ψήστε για 40' στους 150οC. Σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
- Καραμελώστε τα: Ξεφλουδίστε 6 μήλα και κόψτε τα σε φέτες. Ζεσταίνετε 75 γραμμάρια βούτυρο και 75 γραμμάρια ζάχαρη, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να καραμελώνει. Προσθέστε τα μήλα και βράστε για 10', γυρίζοντας 1 - 2 φορές, ώσπου να καραμελώσουν.
- Πώς θα τα προετοιμάσετε: Μην ξεφλουδίζετε τα μήλα, εκτός αν τα χρειάζεστε, γιατί αλλάζει το χρώμα τους πολύ εύκολα και μαυρίζουν. Αρκεί να στύψετε χυμό λεμονιού και να αλείψετε τα μήλα με το χυμό, για να καθυστερήσετε το μαύρισμά τους.
- Χρησιμοποιήστε το χυμό τους: Αν έχετε αποχυμωτή, κάντε αρκετό χυμό μήλου και διατηρείστε στο ψυγείο, για να έχετε πάντα παγωμένο.
- Πώς θα τα διαλέγετε και θα τα αποθηκεύετε: Να ψάχνετε πάντα για σφιχτά μήλα με απαλή φλούδα, που δεν κάνουν γουβίτσες στην εξωτερική τους επιφάνεια, όταν τα πιέζετε. Αποφύγετε αυτά που έχουν στίγματα, κηλίδες ή σημάδια από χτυπήματα ή πρώιμο χάλασμα.
Αν έχετε μηλιά στον κήπο σας, όταν μαζέψετε τα μήλα και δεν ξέρετε τι να κάνετε τόσο μεγάλη ποσότητα, τυλίξτε τα σε χαρτιά από εφημερίδα ή απλά χαρτιά και διατηρείστε τα σε δροσερό μέρος στο υπόγειο ή στο γκαράζ για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
- Δοκιμάστε τα μήλα μαγειρεμένα
1. Βράστε μήλα ψιλοκομμένα με λίγη ζάχαρη, λίγο νερό και λίγη κανέλα σε σκόνη και σερβίρετε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
2. Φτιάξτε μία σάλτσα μήλου: Ξεφλουδίστε, βγάλτε τους σπόρους και ψιλοκόψτε 2 κόκκινα μήλα. Βάλτε τα σε κατσαρόλα με 75 ml νερό και 50 γραμμάρια ζάχαρη. Σιγοβράστε για 25', μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε 1 κουτ. σούπας βούτυρο και χτυπήστε γρήγορα με κουτάλι. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και σερβίρετε σε χοιρινό ψητό.
- Σάλτσες μήλου
1. Κρεμώδης: Χρησιμοποιήστε μήλα μαλακά και όχι τραγανά, προσθέστε ζάχαρη, αφού έχουν μαλακώσει και περάστε τη σάλτσα από το σουρωτήρι.
2. Με κομματάκια μήλου: Χρησιμοποιήστε 1 σφιχτό μήλο, προσθέστε ζάχαρη στην αρχή του ψησίματος και λιώστε τη σάλτσα με μεγάλο πιρούνι ή με το εργαλείο για τον πουρέ.
3. Πικάντικη σάλτσα μήλου: Σε μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύετε 1 φλιτζ. τσαγιού μηλόξυδο, 1/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη, 2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού, 1 ξυλαράκι κανέλα και 5 ολόκληρα γαρίφαλα. Προσθέστε 1 ½ κιλό μήλα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα και αφήστε να βράσουν σε υψηλή θερμοκρασία. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε για 20'. Προσθέστε περισσότερη ζάχαρη, αν θέλετε. Σιγοβράστε, ώσπου να πήξει αρκετά.
- Καραμελωμένες φέτες μήλου: Ξεσποριάστε και βγάλτε το κοτσάνι από 1 μήλο παραγινωμένο, χωρίς να το καθαρίσετε. Κόψτε το σε πολύ λεπτές φέτες και ακουμπήστε το σε ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Αλείψτε με 1 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο ή σκορπίστε επάνω κομματάκια βούτυρο. Πασπαλίστε με 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη ή σιρόπι και λίγη κανέλα σε σκόνη. Ψήστε, ώσπου να πάρουν πλούσιο καστανό χρώμα και να καραμελώσουν (περίπου για 3' - 4'). Σερβίρετε με παγωτό βανίλια και έχετε στη στιγμή ένα απλό επιδόρπιο.
- Για να αφαιρέστε τους σπόρους, χωρίς να τα κόψετε, χρησιμοποιήστε το ειδικό εργαλείο που υπάρχει στην αγορά. Αν δεν το έχετε στο σπίτι, σπρώξτε προσεκτικά τη σάρκα του μήλου μ' ένα λεπτό κοφτερό μαχαίρι από την κορυφή ως τη βάση του.
Κι άλλα χρήσιμα για τα μήλα...
- Πότε ένα μήλο είναι έτοιμο για κατανάλωση; Καθώς το μήλο ωριμάζει, η υφή, το χρώμα και το άρωμά του αλλάζουν. Η σάρκα του γίνεται πιο μαλακή κι ελαφριά, το χρώμα του σκουραίνει, αλλάζει η γλυκάδα του, πέφτει η οξύτητά του και το άρωμά του γίνεται πιο έντονο.
- Αν πρόκειται να τα ψήσετε πάνω σε μηλόπιτα και τα θέλετε τραγανά, η διαδικασία με το χυμό λεμονιού κατά του μαυρίσματος θα εμποδίσει τα μήλα να λιώσουν, γι' αυτό είναι επιβεβλημένη.
- Για να δώσετε ζωή σε πολύ ώριμα μήλα, ψιλοκόψτε τα και βουτήξτε τα σε χυμό μήλου ή σε μηλόξυδο και βάλτε τα στο ψυγείο για 30' το λιγότερο. Επίσης, μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε, να τα κόψετε και να τα χρησιμοποιήσετε, για να φτιάξετε μάφιν ή κρέπες. Σε τέτοια γλυκίσματα τα μήλα χρειάζεται να είναι μαλακά.
- Για να αποθηκεύσετε άγουρα μήλα, τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, ώσπου να ωριμάσουν και να είναι έτοιμα για κατανάλωση. Όταν ωριμάσουν, διατηρείστε τα στο ψυγείο.
- Για να κάνετε τα μήλα να διατηρηθούν όσο γίνεται περισσότερο, αποθηκεύστε τα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αγγίζει το ένα το άλλο. Κρατήστε τα μακριά από τροφές με έντονες μυρωδιές, όπως τα κρεμμύδια, γιατί τα μήλα απορροφούν εύκολα μυρωδιές.
Πηγή: "Τα μυστικά της κουζίνας" τεύχος 878 Έξτρα τεύχος TV Ζάπινγκ