Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Σπιτικά ψωμάκια για burger

Υλικά (για 8 ψωμάκια)
3 ½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (440 γραμμάρια περίπου)
200 ml νερό χλιαρό
8 γραμμάρια μαγιά ξηρή
30 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο λιωμένο
3 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 αυγό
Νιφάδες σίκαλης ή σουσάμι για πασπάλισμα

Για άλειμμα
1 κρόκος αυγού
1 κουτ. σούπας γάλα

Εκτέλεση
   Σε κάδο από επιτραπέζιο μίξερ-κουζινομηχανή ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, ½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι και το νερό. Ανακατεύουμε μ' ένα σύρμα και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 5'-10'. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αυγό, το βούτυρο, το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 6'-10' περίπου. Αφού η ζύμη γίνει ελαστική και μαλακή, την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και την αφήνουμε για 2 ώρες σε ζεστό μέρος καλυμμένη με πετσέτα να φουσκώσει.
   Μόλις περάσει το διάστημα αυτό, τη μεταφέρουμε στον πάγκο, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την κόβουμε σε 8 ίσα μέρη. Πλάθουμε μπαλάκια και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα, καλύπτοντάς τα με μεμβράνη. Σ' ένα μπολάκι χτυπάμε τον κρόκο με το γάλα και αλείφουμε προσεκτικά τα φουσκωμένα -πλέον- ψωμάκια.
   Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή και νιφάδες σίκαλης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 15'-17' περίπου. Αφήνουμε να κρυώσουν και φτιάχνουμε πεντανόστιμα σπιτικά burgers



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...