Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Ζυμωτό πολύσπορο ψωμί


Υλικά (για 3 ορθογώνιες φόρμες 31 cm)
1 κιλό αλεύρι τύπου Μ
620 ml νερό χλιαρό
16 γραμμάρια ξηρή ή 30 γραμμάρια νωπή μαγιά
150 γραμμάρια διάφοροι σπόροι (ηλιόσπορο, παπαρουνόσπορο κ.ά.)
1 κουτ. σούπας αλάτι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση
   Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με 120 ml νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για 5΄. Σε κάδο από επιτραπέζιο μίξερ-κουζινομηχανή ρίχνουμε το αλεύρι, το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε, χρησιμοποιώντας τον γάντζο. (Σε περίπτωση που δεν έχουμε κουζινομηχανή, ζυμώνουμε με τα χέρια.) Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα.


   Έπειτα, προσθέτουμε το αλάτι και τους σπόρους και ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες περίπου, σκεπασμένη με μια πετσέτα.


   Κατόπιν, χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη. Ανοίγουμε τη ζύμη σε σχήμα οβάλ και τη διπλώνουμε 2 φορές. (Αν θέλουμε, ξανακάνουμε αυτό το βήμα 2-3 φορές, για κάθε ζύμη.)


   Πλάθουμε μπαστούνια, πασπαλίζουμε με αλεύρι και τα τοποθετούμε στις αλευρωμένες φόρμες. Τα  αφήνουμε να φουσκώσουν για 40'-45' περίπου, σκεπασμένα. Αφού περάσει το διάστημα αυτό, τα χαράσσουμε μ' ένα μαχαίρι ή ξυραφάκι προσεκτικά.


   Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στους 200ο C για 30'-40' περίπου, μέχρι να ροδίσουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...