Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Νηστίσιμη πίτσα (σαν ξυλόφουρνου)


Υλικά (για 3 πίτσες διαμέτρου 26 cm ή για 1 πίτσα 30x40 cm)
Για τη ζύμη
550 γραμμάρια αλεύρι τύπου 00
330 ml νερό χλιαρό
1 μαγιά (25 γραμ. νωπή ή 8 γραμ. ξηρή)
1 κουτ. σούπας αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή (προαιρετικά)
½ κουτ. γλυκού βασιλικός ξερός (προαιρετικά)
                        
Για τη γέμιση
150 γραμμάρια τυρί λευκό νηστίσιμο
150 γραμμάρια τυρί νηστίσιμο
180 γραμμάρια μανιτάρια champignon φρέσκα κομμένα σε φέτες
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές φέτες
12 ελιές κομμένες σε φέτες
Ρίγανη ξερή (προαιρετικά)


Εκτέλεση
   Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για 5΄. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης, ζυμώνουμε για λίγο μέσα στο μπολ, μέχρι να γίνει μια μάζα (αν δε θέλουμε να λερώσουμε πολύ τα χέρια, μπορούμε να ανακατέψουμε μ' ένα πιρούνι) και στη συνέχεια στον πάγκο για 10'. Εναλλακτικά, μπορούμε να ζυμώσουμε σε  κουζινομηχανή.
   Όταν η ζύμη γίνει ελαστική, τη χωρίζουμε σε 3 μπαλάκια. Τα τοποθετούμε σε μεγάλο τάπερ ή ταψί, λαδωμένα ή αλευρωμένα με απόσταση μεταξύ τους, για να διπλασιαστούν και τα καλύπτουμε με μεμβράνη. Τα βάζουμε στο ψυγείο για 12-24 ώρες.
   Αφού φουσκώσουν, τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες. Ανοίγουμε κάθε ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο. Δημιουργούμε περιμετρικά με τα δάχτυλα την κόρα (cornicione) και ξεκινάμε από το κέντρο με τα δάχτυλα ανοίγοντάς την και κάνοντας κυκλικές κινήσεις, για να μη χάσει τον "αέρα" της.
   Μεταφέρουμε τη ζύμη σε φύλλο λαδόκολλας. Στρώνουμε τη σάλτσα ντομάτας, αφού την ανακατέψουμε με τον πελτέ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά πλην της ρίγανης. Τοποθετούμε στην κάτω σχάρα ένα  ρηχό ταψί με τον πάτο προς τα πάνω. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250ο C. 
   Μεταφέρουμε την πίτσα με την λαδόκολλα στο πυρωμένο ταψί και ψήνουμε για 10' περίπου (ανάλογα το φούρνο). Αφότου βγει από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με ρίγανη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...