Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Ογκρατέν με τυριά και μανιτάρια

Υλικά
500 γραμμάρια πένες ή μακαρόνια για πατσίτσιο No 2
300 γραμμάρια μανιτάρια champignon κομμένα σε ροδέλες
250 γραμμάρια τυρί φέτα θρυμματισμένο
250 γραμμάρια τυρί ημίσκληρο τριμμένο
200 γραμμάρια τυρί γκούντα τριμμένο
25 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Κεφαλοτύρι (για πασπάλισμα)
Φρυγανιά (για πασπάλισμα)

Για την μπεσαμέλ - mornay sauce
50 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
50 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο γάλα χλιαρό
1 κρόκος αυγού
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση
   Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό (1 λίτρο για κάθε 100 γραμμάρια ζυμαρικών), αλατίζουμε και ρίχνουμε τα ζυμαρικά, για να βράσουν, τόσο όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Αφού γίνουν, τα σουρώνουμε. Στην κατσαρόλα σοτάρουμε τα μανιτάρια με το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τα τυριά και τη μισή ποσότητα της μπεσαμέλ και ανακατεύουμε. Τα ρίχνουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη ποσότητα της μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45'-60' στους 200ο C.

Για την μπεσαμέλ - mornay sauce

   Σε άλλη κατσαρόλα αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μ' ένα αναδευτήρι για 1'-2' σε μέτρια φωτιά (άσπρο roux). Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα σταδιακά, συνεχίζουμε το ανακάτεμα διαρκώς, μέχρι να δέσει και αλατοπιπερώνουμε (διαδικασία της μπεσαμέλ).
   Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον κρόκο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε (διαδικασία  της mornay sauce).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...