1 κιλό αλεύρι για πίτες
1 κουτ. σούπας ξίδι
3 κουτ. σούπας ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
500 ml νερό κρύο ή χλιαρό
Αλάτι
Αλεύρι (για άνοιγμα των φύλλων)
Βούτυρο φυτικό σε θερμοκρασία δωματίου (για άλειμμα των φύλλων)
Βούτυρο φυτικό σε θερμοκρασία δωματίου (για άλειμμα των φύλλων)
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το
αλεύρι και το ρίχνουμε σε μία λεκάνη μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε,
μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και την αφήνουμε
να ξεκουραστεί για 15'.
Παίρνουμε τις άκρες και τις διπλώνουμε στη μέση. (φωτο 2)
Βουτυρώνουμε το ⅓ του φύλλου στην πάνω πλευρά (φωτο 3) και διπλώνουμε. (φωτο 4)
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το βουτύρωμα - δίπλωμα. (φωτο 5 - 6)
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στην κατάψυξη για 30'. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα μπαλάκια.
Αφού περάσει το διάστημα αυτό, αλευρώνουμε το ''φάκελο'' και τον ανοίγουμε με τον πλάστη προς τα πάνω σε διπλάσιο μέγεθος, πατώντας τον διαγώνια και σταυρωτά. Βάζουμε από πάνω το 2ο ''φάκελο'' (φωτο 9) και διπλώνουμε. (φωτο 10)
Πατάμε με τον πλάστη τις 4 πλευρές. (φωτο 11 - 12)
Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και πατώντας το ''φάκελο'' διαγώνια και σταυρωτά με τον πλάστη, τον ανοίγουμε στο μέγεθος του ταψιού. (φωτο 13)
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τους υπόλοιπους 2 ''φακέλους''.
Βουτυρώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το 1ο φύλλο, έπειτα την εκάστοτε γέμιση και τέλος το 2ο φύλλο. Το 1ο φύλλο φροντίζουμε να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού, για να διπλώσουμε τις άκρες πάνω από το 2ο φύλλο (κόθρος). Αλείφουμε την πίτα με μείγμα από ελαιόλαδο και βούτυρο και την ψεκάζουμε με λίγο νερό, για να γίνει τραγανή. Τη χαράζουμε σε κομμάτια, όχι μέχρι τον πάτο, και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στον αέρα) τα πρώτα 20' στους 230ο C και τα επόμενα 20'-25' στους 200ο C.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου