Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Λαγάνα η Σαρακοστιανή

Υλικά (για 2 λαγάνες)
200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμμάρια αλεύρι κίτρινο
25 γραμμάρια νωπή μαγιά ή 8 γραμμάρια ξηρή 
220 ml χλιαρό νερό
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση
   Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό και την αφήνουμε για 5΄. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε για λίγο μέσα στο μπολ, μέχρι να γίνει μια μάζα (αν δε θέλουμε να λερώσουμε πολύ τα χέρια, μπορούμε να ανακατέψουμε μ' ένα πιρούνι) και στη συνέχεια στον πάγκο για 10'. Αφού η ζύμη γίνει ελαστική, την τοποθετούμε στο μπολ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ½ ώρα σε ζεστό μέρος καλυμμένη με πετσέτα.
(Εναλλακτικά, η διαδικασία του ζυμώματος μπορεί να γίνει με κουζινομηχανή. Στην περίπτωση αυτή η ζύμη είναι έτοιμη, όταν ξεκολλήσει από τα τοιχώματα, 5' περίπου.)
   Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 μπαλάκια και ανοίγουμε σε πλατύ οβάλ σχήμα. Τοποθετούμε τις ζύμες σε ταψί με λαδόκολλα, τις καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30' περίπου. Έπειτα, τις αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Πιέζουμε με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 20' περίπου.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...