Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Λαγάνα η Σαρακοστιανή

Υλικά (για 2 λαγάνες)
200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
200 γραμμάρια αλεύρι κίτρινο κοσκινισμένο
25 γραμμάρια νωπή ή 8 γραμμάρια ξηρή μαγιά
220 ml νερό χλιαρό
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φλιτζ. καφέ ζαχαρόνερο
Σουσάμι (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση
   Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό και αφήνουμε για 5΄. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε για λίγο μέσα στο μπολ, μέχρι να γίνει μια μάζα (αν δε θέλουμε να λερώσουμε πολύ τα χέρια, μπορούμε να ανακατέψουμε μ' ένα πιρούνι) και στη συνέχεια στον πάγκο για 10'. Αφού η ζύμη γίνει ελαστική, την τοποθετούμε στο μπολ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ½ ώρα σε ζεστό μέρος καλυμμένη με πετσέτα.
(Εναλλακτικά, η διαδικασία του ζυμώματος μπορεί να γίνει με κουζινομηχανή. Στην περίπτωση αυτή η ζύμη είναι έτοιμη, όταν ξεκολλήσει από τα τοιχώματα, 5' περίπου.)
   Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 μπαλάκια και ανοίγουμε σε πλατύ οβάλ σχήμα. Τοποθετούμε τις ζύμες σε ταψί με λαδόκολλα, τις καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30' περίπου. Έπειτα, τις αλείφουμε με λίγο ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Πιέζουμε με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 20' περίπου.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...