Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Δώσε αξία στη διατροφή σου!
   Με τον όρο θρεπτικά συστατικά δε νοούνται μόνο οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη, αλλά και οι ανάγκες σε ενέργεια, μέταλλα και βιταμίνες. Ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια, για να διατηρήσει τις διάφορες μεταβολικές δραστηριότητες, που έχουν σχέση με τη συντήρηση των βιολογικών λειτουργιών.
   Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι μια ομάδα διαφορετικών χημικών συστατικών, τα οποία χρειάζονται στο ανθρώπινο σώμα σε πολύ μικρές ποσότητες, ώστε κατά βάση να καταλύουν βιοχημικές αντιδράσεις και υπάρχουν σχεδόν σε όλους τους ανθρώπινους ιστούς. Η επαρκής πρόσληψή τους βοηθάει στην επιτυχή λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού και κατά συνέπεια είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού. Τα περισσότερα από τα στοιχεία αυτά είτε δεν παράγονται από το ανθρώπινο σώμα, είτε οι ποσότητες που παράγει το σώμα δεν είναι επαρκείς. Καθώς τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα στον οργανισμό, ο μόνος τρόπος να τα λάβει κανείς είναι εξωτερικά και μάλιστα από τη διατροφή του.
   Οι καλύτερες πηγές βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων είναι οι τροφές, διότι σε καθεμία τροφή υπάρχει όχι ένα, αλλά πλήθος διαφορετικών θρεπτικών συστατικών, των οποίων η μορφή είναι ευκολότερα απορροφήσιμη, αλλά και αφομοιώσιμη από το γαστρεντερικό σωλήνα. Κυριότερη πηγή όλων αυτών είναι τα φρούτα και συγκεκριμένα:

ΜΠΑΝΑΝΕΣ: Αποτελούν εύπεπτη πηγή καλίου, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμες στους υπερτασικούς ή όσους παίρνουν φάρμακα για την καρδιά. Αποτελούν, επίσης, καλή πηγή βιταμίνης Β6, βιταμίνης C, φολικού οξέος, μαγνησίου και ριβοφλαβίνης.
ΦΡΑΟΥΛΕΣ: Εμφανίζονται στην αγορά τον Απρίλιο. Διατηρούνται το πολύ 36 ώρες στο ψυγείο. Αποτελούν σημαντική πηγή της βιταμίνης C, που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και προφυλάσσει την καρδιά και τα αγγεία. Περιέχουν, επίσης, κάλιο.
ΠΕΠΟΝΙ: Βγαίνει στην αγορά από τα τέλη Μαϊου και το βρίσκουμε μέχρι τον Οκτώβριο. Εξαιρετική πηγή β καροτενίου και επομένως βιταμίνης Α, που προστατεύει την όραση. Επίσης, το πεπόνι είναι καλή πηγή βιταμίνης C, που προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή της βιταμίνης C. Η βιταμίνη C αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο προφυλάσσει την καρδιά και τα αγγεία, αλλά σχετίζεται και με τη μείωση της πίεσης του αίματος. Το πορτοκάλι αποτελεί, επίσης, πλούσια πηγή φλαβονοειδών και διαιτητικών ινών.
ΜΗΛΟ: Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φολικό οξύ, βιοτίνη και μηλικό οξύ. Βοηθά στην πέψη, καθώς και στην καύση του λίπους. Είναι καλό να καταναλώνεται μετά από κάποιο γεύμα, γιατί, έχοντας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, βοηθά στο μεταβολισμό και τη γρηγορότερη πέψη.
ΡΟΔΑΚΙΝΟ: Εμφανίζεται στην αγορά από τα τέλη Μαϊου. Όταν διαλέγουμε ροδάκινο, πρέπει να προσέχουμε να είναι ελάχιστα μαλακό, όταν το πιέζουμε, να έχει το χαρακτηριστικό του άρωμα και να μην έχει κηλίδες, ρυτίδες ή τραυματισμούς στο φλοιό του. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και καλή πηγή ιχνοστοιχείων.

Πηγή: www.mednutrition.gr , Περιοδικό mas Απρίλιος 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...