Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Κόλλυβα

Υλικά
1 φλιτζ. τσαγιού σιτάρι
10 καρύδια (5 ψιλοκομμένα & 5 σπασμένα στη μέση)
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
3 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
1 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές ή μαύρες + λίγες για διακόσμηση
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Ζάχαρη άχνη κατά βούληση
2 κουτ. σούπας ινδοκάρυδο (προαιρετικά)

Εκτέλεση
   Σε κατσαρολάκι βράζουμε το σιτάρι σε νερό για 30', μέχρι να φουσκώσει. Το στραγγίζουμε, το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το στεγνώνουμε πολύ καλά. Σε τάπερ βάζουμε στον πάτο μια μικρή βαμβακερή πετσέτα, ρίχνουμε το σιτάρι, κλείνουμε με το καπάκι και το αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ. *
   Την επόμενη μέρα βγάζουμε το τάπερ από το ψυγείο και προσθέτουμε μέσα σ' αυτό 2 κουταλιές φρυγανιά, τις σταφίδες, τη ζάχαρη, τα ψιλοκομμένα καρύδια, την κανέλα και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα βαθύ σκεύος, πιέζουμε με το χέρι μας όλη την επιφάνεια, για να γίνει επίπεδο και διακοσμούμε με ενδεικτικό τρόπο: Απλώνουμε την υπόλοιπη φρυγανιά και το ινδοκάρυδο σε όλη την επιφάνεια, στολίζουμε περιμετρικά το σκεύος με σταφίδες, σχηματίζουμε σταυρό με τα σπασμένα καρύδια και πάνω από το σταυρό ρίχνουμε ελάχιστη κανέλα για χρώμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα διατηρούμε στο ψυγείο.

*Αν οι σταφίδες είναι στεγνές, τις προσθέτουμε μαζί με το σιτάρι στο ψυγείο. Αν είναι μαλακές, προστίθενται την επόμενη μέρα, όπως αναφέρεται στη συνταγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...