Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Χωριάτικη τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Υλικά (για ζύμη) 
1 κιλό αλεύρι για πίτες
1 κουτ. σούπας ξίδι 
3 κουτ. σούπας ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
500 ml κρύο ή χλιαρό νερό
Αλάτι
Αλεύρι (για άνοιγμα των φύλλων)
Ελαιόλαδο και ηλιέλαιο για άλειμμα των φύλλων

Υλικά για γέμιση
450 γραμμάρια μυζήθρα θρυμματισμένη
350 γραμμάρια τυρί φέτα θρυμματισμένη
2 αυγά χτυπημένα
Πιπέρι

 

Εκτέλεσηια γέμιση)
   Σ' ένα μπολ ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά και ανακατεύουμε, μέχρι να ''δέσουν''.






Για ζύμη
    Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σε μία λεκάνη ή κάδο από κουζινομηχανή μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια (4 για τη βάση και 4 πάνω από τη γέμιση) και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20'-25'.
   Ανοίγουμε με τον πλάστη το 1ο μπαλάκι όσο πιο μεγάλο και λεπτό γίνεται, το λαδώνουμε και το χαράζουμε σε 4 κομμάτια. Τοποθετούμε το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο. Συνεχίζουμε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα 3 μπαλάκια, αφήνοντας το τελευταίο κομμάτι από την ανάποδη (χωρίς λάδι). Έτσι έχουμε το 1ο φύλλο (βάση). Η διαδικασία είναι ίδια και για τα υπόλοιπα 4 μπαλάκια πάνω από τη γέμιση (2ο φύλλο).
   Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι, για να μην κολλάει η ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη στο μέγεθος του ταψιού. Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το 1ο φύλλο (βάση), έπειτα τη γέμιση και τέλος το 2ο φύλλο. Το 1ο φύλλο (βάση) φροντίζουμε να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού, για να διπλώσουμε τις άκρες πάνω από το 2ο φύλλο (κόθρος). Αλείφουμε την πίτα με ελαιόλαδο και ηλιέλαιο και την ψεκάζουμε με λίγο νερό, για να γίνει τραγανή. Τη χαράζουμε σε κομμάτια (όχι μέχρι τον πάτο) και την ψήνουμε στους 200ο C για 50'-60' περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...