Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Τούρτα Black forest

Υλικά (για παντεσπάνι)
180 γραμμάρια αλεύρι
170 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
50 γραμμάρια κακάο ή σοκολάτα σε σκόνη
4 αυγά μεγάλα
1 κουτ. γλυκού baking powder
2 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για γέμιση και σιρόπι
100 γραμμάρια φυτική σαντιγί σε σκόνη
700 γραμμάρια κομπόστα βύσσινο ή κεράσι *
400 ml κρέμα γάλακτος
70 ml λικέρ kirsch
30 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
80 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
Τριμμένη κουβερτούρα και κεράσια για διακόσμηση 



Εκτέλεση (για παντεσπάνι)
   Σε κάδο από επιτραπέζιο μίξερ-κουζινομηχανή χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το baking powder. Τα αδειάζουμε στον κάδο, προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε με μία μαρίζ. Βουτυρώνουμε ταψάκι 21 cm, βάζουμε λαδόκολλα στον πάτο και τη βουτυρώνουμε κι αυτή. Το βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να παγώσει το βούτυρο, το αλευρώνουμε και τινάζουμε το περιττό αλεύρι. Τέλος, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 25' περίπου. 

 

   Αφού κρυώσει καλά, το κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι σε 3 ίσα κομμάτια. Ξεκινάμε περιμετρικά και σιγά-σιγά προχωράμε προς τα μέσα.
   



   Στο στήσιμο θα χρησιμοποιήσουμε τα κομμάτια όπως ψήθηκε, με μόνη διαφορά το πάνω κομμάτι (με την κρούστα) το γυρνάμε ανάποδα για το σιρόπιασμα.

Εκτέλεση (για γέμιση)
   Σε κάδο από επιτραπέζιο μίξερ-κουζινομηχανή χτυπάμε τη φυτική σαντιγί με την κρέμα γάλακτος, προσθέτοντας σταδιακά και την άχνη ζάχαρη και αφήνουμε να διογκωθούν και να σφίξουν (σαντιγί). Στραγγίζουμε την κομπόστα και κρατάμε το χυμό της. Σε κατσαρολάκι βράζουμε το χυμό με την κρυσταλλική ζάχαρη (σιρόπι). Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το λικέρ.

Διαδικασία στησίματος
   Σε τουρτιέρα ή άλλο επίπεδο σκεύος τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι και το σιροπιάζουμε. Γεμίζουμε το κορνέ με τη σαντιγί  και δημιουργούμε ομόκεντρους κύκλους. Ανάμεσά τους βάζουμε τα βύσσινα από την κομπόστα. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για το δεύτερο παντεσπάνι. Το τελευταίο παντεσπάνι το τοποθετούμε ανάποδα όπως αναφέραμε, για να μπορέσουμε να το σιροπιάσουμε. Απλώνουμε από πάνω και περιμετρικά στα τοιχώματα σαντιγί και την ισιώνουμε με σπάτουλα. Κατόπιν, κάνουμε ροζέτες με το κορνέ και βάζουμε πάνω τους κεράσια. Τέλος, διακοσμούμε με κουβερτούρα το κέντρο και περιμετρικά τα τοιχώματα και την βάζουμε στο ψυγείο.

* Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γκριοτίνες (βύσσινα σε λικέρ kirsch) ή μαρμελάδα κεράσι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...