Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Παγωτό: Πειρασμός με ιστορία!

   Η ιστορία του παγωτού μάς μεταφέρει σε μύθους και θρύλους μακρινούς, χαμένους στο πέρασμα των αιώνων, που είναι άκρως γοητευτικοί και ενδιαφέροντες.
   Τα περισσότερα βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία του παγωτού είναι γεμάτα από πολλών ειδών μύθους. Ο δημοφιλέστερος από αυτούς αναφέρεται στον Μάρκο Πόλο (1254 - 1324), ο οποίος είδε να παρασκευάζουν παγωτά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Κίνα και στην επιστροφή του τα έφερε στην Ιταλία. Το 1533, όταν η Κατερίνα των Μεδίκων παντρεύτηκε τον Ερρίκο Β' της Γαλλίας, έφερε στη νέα της πατρίδα ένα παγωμένο επιδόρπιο από γλυκιά κρέμα, η οποία έμοιαζε πολύ με το σημερινό παγωτό.
   Συγκεκριμένα, τα πρώτα παγωτά που δημιουργήθηκαν στην Κίνα, γύρω στο 2000 π.Χ., παρασκευάζονταν από ελαφρώς βρασμένο ρύζι, μυρωδικά και γάλα, τα οποία τοποθετούνταν στο χιόνι, για να πήξουν.
   Το παγωτό ήταν αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων, καθώς ήταν πολύ ακριβό, αφού δεν ήταν καθόλου εύκολο να διατηρηθεί ο πάγος το καλοκαίρι. Όμως, γύρω στα 1560 ένας Ισπανός γιατρός που ζούσε στη Ρώμη, ο Μπλάσιους Βιλαφράνκα, ανακάλυψε ότι, προσθέτοντας νιτρική ποτάσα στο χιόνι και στον πάγο, μπορούσε να καταψύξει οτιδήποτε πολύ γρήγορα.
   Η τεχνική της παρασκευής κρέμας με γάλα και αυγά ξεκίνησε στη Γαλλία στα μέσα του 18ου αιώνα. Οι Αμερικάνοι γεύτηκαν για πρώτη φορά το παγωτό το 1800. Το 19ο αιώνα η βιομηχανική κατασκευή του παγωτού απλουστεύτηκε με την εμφάνιση της μηχανής παγωτού (1843) στην Αγγλία και την Αμερική, χώρες όπου το παγωτό διαδόθηκε χάρη στους Ιταλούς μετανάστες, που το πουλούσαν στους δρόμους.
   Ακόμα και οι αρχαίοι Έλληνες, τον 5ο αιώνα π.Χ., έτρωγαν χιόνι ανακατεμένο με μέλι και φρούτα στην αγορά της Αθήνας, καθώς ο πατέρας της ιατρικής, Ιπποκράτης, ενθάρρυνε τους ασθενείς να τρώνε πάγο. Ίσως δε γνωρίζετε ότι ένα αγαπημένο γεύμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν χιόνι ανακατεμένο με μέλι και νέκταρ.
   Φτάνοντας, λοιπόν, στο σήμερα, έχει ανακαλυφθεί και είναι γνωστό ευρεώς ότι το παγωτό έχει κάποιες πολύ ευεργετικές ιδιότητες. Είναι από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου λόγω του γάλακτος που περιέχει. Είναι, επίσης, πηγή βιταμινών Α, Ε, Β1, Β2 και Β6. Έχει αντιοξειδωτική δράση, επειδή περιέχει κακάο, ξηρούς καρπούς (πολυφαινόλες) και φρούτα (βιταμίνες Α και Ε). Επιπρόσθετα, οι πρωτεϊνες, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά του παγωτού προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από το γάλα, γι' αυτό και είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Και τέλος, το πιο σημαντικό... Το παγωτό είναι ο πιο γλυκός και δροσιστικός πειρασμός για μικρούς και μεγάλους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...