Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Από τη νηστεία... στον οβελία

   Έπειτα από τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, τα νοικοκυριά ανά την Ελλάδα φροντίζουν τις λεπτομέρειες για το παραδοσιακό έθιμο του οβελία. Ακολουθούν 10 συμβουλές, που θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας σας.
1.   Το κρέας που θα αγοράσετε πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε τακτοποιημένα ψυγεία και ψυχόμενες προθήκες συντήρησης.
2.   Φροντίστε να ελέγχετε προσεκτικά τις επισημάνσεις των προϊόντων, τις ετικέτες ή τις σφραγίδες. Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής και κοινοτικών χωρών η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα τιρκουάζ ή ερυθρό και ωοειδές σχήμα. Οι σφραγίδες των αμνοεριφίων εισαγωγής τρίτων χωρών φέρουν υποχρεωτικά σφραγίδες χρώματος καστανού, στο εσωτερικό των οποίων αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
3.   Πολύ συχνά τίθεται το δίλημμα αρνί ή κατσίκι. Το κατσίκι είναι πιο ακριβό από το αρνί και έχει λιγότερο κρέας πάνω του. Από την άλλη, το αρνί είναι πιο λιπαρό, επομένως και πιο παχυντικό.
4.   Αν δυσκολεύεστε να ξεχωρίσετε το αρνί από το κατσίκι, θα κοιτάξετε την ουρά και το κεφάλι. Η ουρά του κατσικιού είναι στραμμένη προς τα πάνω και έχει μια φούντα στην άκρη, ενώ το κεφάλι του είναι επίπεδο. Το αρνί έχει ένα χαρακτηριστικό καρούμπαλο ανάμεσα στα μάτια και τη μύτη.
5.   Το καλύτερο υλικό για το σούβλισμα του οβελία είναι οι κληματόβεργες. Τις πλένουμε καλά και τις στρώνουμε σε μια μεγάλη λαμαρίνα σε 2 στρώσεις, σταυρωτά.
6.   Στην αγορά μπορείτε να βρείτε μοτεράκια, που θα κάνουν εύκολο το ψήσιμο του οβελία. Βεβαιωθείτε ότι αντέχουν το βάρος του ψητού, κοιτάζοντας τα αναγραφόμενα κιλά πάνω στο μηχανισμό. Προτιμήστε μοτέρ διπλής ταχύτητας και με μεταλλικό ρουλεμάν.
7.   Όταν βγάλετε τις σούβλες από τις αποθήκες, φροντίστε να τις καθαρίσετε καλά, διότι ένας χρόνος αχρηστίας σίγουρα έχει προκαλέσει σκουριά.
8.   Για να υπολογίσετε το χρόνο που θα ξεκινήσετε τη διαδικασία του ψησίματος, σκεφτείτε την ώρα που θα καθίσετε στο τραπέζι και αφαιρέστε 3 ώρες για το ψήσιμο και 30' για το άναμμα της φωτιάς, εφόσον χρησιμοποιήσετε κάρβουνα.
9.   Τρυπάτε μ' ένα πιρούνι το ψητό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Έτσι, ο οβελίας γίνεται πιο ελαφρύς και φεύγει το λίπος που έχει συσσωρευτεί στην κοιλιά του.
10.   Αν ψήσετε το κρέας μαζί με βότανα, που περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά (ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι), το ψητό σας θα έχει καλή γεύση και την επόμενη ημέρα.

Πηγή: Περιοδικό mas Απρίλιος 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...