Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Το Πάσχα του κόσμου!

   Η σημαντικότερη γιορτή του Χριστιανισμού, το Πάσχα, γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, με κάθε χώρα να έχει τα δικά της έθιμα και παραδόσεις, που αποτυπώνουν τα Θεία Πάθη και τη Γιορτή της Ανάστασης. Πάσχα στην Ελλάδα σημαίνει μαγειρίτσα, κοκορέτσι και φυσικά το πατροπαράδοτο αρνί ή κατσίκι. Τι μαγειρεύουν, όμως, στις άλλες χώρες;




   Στη Ρωσία συνηθίζουν να φτιάχνουν το Pashka, ένα γλυκό σε σχήμα τριγωνικού πύργου, που μοιάζει με cheesecake, φτιάχνεται με τυρί κρέμα, σταφίδες και αμύγδαλα και φέρει τα αρχικά ΧΒ, που σημαίνει Χριστός Ανέστη.


    Στην Ιταλία φτιάχνουν το Colomba di Pasqua, ένα είδος κέικ σε σχήμα σταυρού, γεμιστό με φρούτα και αμύγδαλα, που μοιάζει με το παραδοσιακό pannetone.


   Στην Ισπανία το Hornazo, είδος ψωμιού γεμιστό με λουκάνικα, μπέικον και βραστά αυγά, δε γίνεται να λείπει από κανένα τραπέζι.


   Στη Γερμανία, τη Μεγάλη Πέμπτη ή αλλιώς "Green Thursday", συνηθίζουν να τρώνε τη Chervil soup, μια σούπα με πράσινα λαχανικά.


   Στο Μεξικό φτιάχνουν τη Capirotada, ένα μυρωδάτο ψωμί γεμιστό με σταφίδες, κανέλα, γαρίφαλλα και τυρί. Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε ένα από τα υλικά παραπέμπει στα μαρτύρια του Χριστού: τα γαρίφαλλα συμβολίζουν τα καρφιά, τα ξυλάκια κανέλας τον ξύλινο σταυρό και το ψωμί το ίδιο το σώμα του Χριστού.

    Στην Αγγλία, την Ουαλία και την Ιρλανδία, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, τρώγονται παραδοσιακά τα hot cross buns, τα γλυκά, αρωματικά και φουσκωτά ψωμάκια. Ο σταυρός πάνω στην επιφάνειά τους συμβολίζει τη Σταύρωση του Ιησού.
   Τέλος, στην πόλη Haux της Γαλλίας, τη Δευτέρα του Πάσχα, οι σεφ της περιοχής μαζεύονται στην κεντρική πλατεία και φτιάχνουν μια τεράστια ομελέτα, ικανή να χορτάσει περισσότερα από 1000 άτομα! Πολλοί πιστεύουν ότι παραπέμπει σε ένα περιστατικό, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ναπολέοντα, όταν ο στρατηγός που περνούσε από την περιοχή απαίτησε να ετοιμαστεί για τους πεινασμένους στρατιώτες του ένα τεράστιο πιάτο με αυγά.

Πηγή: Περιοδικό mas Απρίλιος 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...