Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Η διατροφική αξία της νηστείας

   Από τότε που τη θυμάμαι, η γιαγιά μου είχε πάντα στο σπίτι της ταχίνι, καρύδια, μέλι, αλλά και όσπρια και ελιές, που έτρωγε κατά τη διάρκεια της νηστείας. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η καρδιά της ήταν πάντα "σαν νεαρής κοπέλας", ενώ δεν είχε ποτέ προβλήματα χοληστερίνης. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, αυτό οφειλόταν στη νηστεία...
   Ιατρικές έρευνες επιβεβαιώνουν αυτά που οι παλαιότεροι γνώριζαν εμπειρικά και έρχονται να μας διδάξουν ξανά τη λαϊκή σοφία χρόνων. Έρευνες του Πανεπιστημίου Κρήτης επιβεβαιώνουν, λοιπόν, ότι η νηστεία εκτός από θρησκευτικό χαρακτήρα και πνευματική αξία, έχει και διατροφική αξία.
   Κύριο χαρακτηριστικό της νηστείας είναι η αποχή, καθ' όλη τη Σαρακοστή, από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.
   Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων με αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη αδιάλυτων φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και στη μείωση πιθανότητας εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, π.χ. παχέως εντέρου, μαστού και προστάτη.
   Τα οφέλη είναι ακόμα περισσότερα, αφού η νηστεία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε όσους υπερβαίνουν τις φυσιολογικές τιμές, καθώς τα τρόφιμα που καταναλώνονται είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη A, C και E.
   Η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών κατά τη νηστεία και η κατανάλωση λιπαρών από το ελαιόλαδο, το ταχίνι, τους ξηρούς καρπούς κλπ βοηθά στη μείωση πιθανότητας καρδιαγγειακών παθήσεων, στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης και στην πτώση του σακχάρου.
   Ταυτόχρονα, τα θαλασσινά μάς παρέχουν αυξημένες ποσότητες ω3 λιπαρών, βελτιώνοντας έτσι την καρδιακή και νευρική λειτουργία του οργανισμού, ενώ αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Β12.
   Εκεί που συνιστάται αυξημένη προσοχή είναι στη δυσκολία πρόσληψης ασβεστίου. Γι' αυτό το λόγο προτείνεται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, όπως οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, οι μπάμιες, ο χαλβάς, το σουσάμι, το γάλα σόγιας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
   Η νηστεία συμβάλλει, λοιπόν, στην καλή υγεία, όπως καλά γνώριζαν εμπειρικά οι παλιοί και όπως θα πρέπει να μάθουμε και οι νεότεροι.
Πηγή: Περιοδικό mas Απρίλιος 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...