Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016

Παστίτσιο

Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο (500 γραμμάρια)
800 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκες ντομάτες τριμμένες
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
Μαϊντανός
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

Για μπεσαμέλ-mornay sauce
1 λίτρο χλιαρό γάλα
80 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
80 γραμμάρια αλεύρι
180 γραμμάρια τυρί πεκορίνο τριμμένο (τα 80 γραμμάρια για πασπάλισμα)
1 κρόκος αυγού
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση

   Σε μια κατσαρόλα αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μ' ένα αναδευτήρι για 1'-2' σε μέτρια φωτιά (άσπρο roux). Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα σταδιακά, συνεχίζουμε το ανακάτεμα διαρκώς, μέχρι να δέσει και αλατοπιπερώνουμε (διαδικασία της μπεσαμέλ). 




   Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον κρόκο, το τυρί και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε (διαδικασία  της mornay sauce).




   Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό (1 λίτρο για κάθε 100 γραμμάρια ζυμαρικών), αλατίζουμε και ρίχνουμε τα ζυμαρικά, για να βράσουν, τόσο όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.  Αφού γίνουν, τα σουρώνουμε, τα λαδώνουμε και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα σε βουτυρωμένο πυρέξ.
  Παράλληλα με το βράσιμο των ζυμαρικών, σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 1' και ρίχνουμε τον κιμά ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει. Αφού βράσει, προσθέτουμε τη ρίγανη και το μαϊντανό.


 Τέλος, περιχύνουμε τη σάλτσα του κιμά στα μακαρόνια, έπειτα τα υπόλοιπα μακαρόνια και τέλος την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40' περίπου. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...