Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

Σπανακοτυρόπιτα

Υλικά (για ζύμη) 
1 κιλό αλεύρι για πίτες
1 κουτ. σούπας ξύδι 
3 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
400 ml χλιαρό νερό
Αλάτι
Αλεύρι (για άνοιγμα των φύλλων)
Φυτικό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαιόλαδο για άλειμμα των φύλλων (χωριάτικο φύλλο)
Φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για άλειμμα των φύλλων (φύλλο σφολιάτας) 

Για γέμιση
1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
400 γραμμάρια πράσα καθαρισμένα, πλυμμένα και ψιλοκομμένα
500 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένη
2 αυγά χτυπημένα
Ελαιόλαδο 
Άνηθος ψιλοκομμένος
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση (για ζύμη)
   Η πίτα γίνεται με χωριάτικο φύλλο (τεχνική ήλιου ή gozleme) ή φύλλο σφολιάτας.
   Για την εκτέλεσή της βλέπε εδώ ή εδώ.

Για γέμιση
   Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι, το στραγγίζουμε και το κόβουμε (αν είναι φρέσκο). Σ' ένα τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το πράσο για 2'-3'. Έπειτα, ρίχνουμε το σπανάκι και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και άνηθο. Τα αφήνουμε να μαραθούν και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τη φέτα και τα αυγά και ανακατεύουμε, για να ''δέσουν''. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει, προτού την απλώσουμε στο 1ο φύλλο. 
   Αφού ολοκληρωθούν τα βήματα που αναφέρονται στις εκτελέσεις ''ζύμης - ανοίγματος φύλλου'', ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (ο χρόνος και η θερμοκρασία αναφέρονται στις τεχνικές ανοίγματος φύλλου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...