Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Στραπατσάδα (Καγιανάς)

Υλικά (για 2 άτομα)
5 αυγά
2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
50 γραμμάρια τυρί έμενταλ τριμμένο
50 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Βασιλικός
Ρίγανη
Ζάχαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 λουκάνικα Φρανκφούρτης κομμένα σε ροδέλες (προαιρετικά)
1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη (προαιρετικά)

Εκτέλεση
   Σ' ένα τηγάνι αφήνουμε τις ντομάτες να πιουν τα υγρά τους, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Έπειτα, ρίχνουμε τον πελτέ, τα λουκάνικα, την πιπεριά, το ελαιόλαδο, ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 2' - 3'. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε λίγο. Τελειώνουμε με τα τυριά, βασιλικό και ρίγανη και ανακατεύουμε.

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Κοτόσουπα

Υλικά (για 4 άτομα)
1 κοτόπουλο (1600 γραμμάρια περίπου)
1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ
2 κρόκοι αυγών
Χυμός από 2 λεμόνια
4-5 πιάτα νερό (1 lt περίπου)
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
   Καθαρίζουμε το κοτόπουλο και το βράζουμε σε ζεστό νερό. Αλατίζουμε και μόλις βγάλει αφρούς, το ξαφρίζουμε. Το βράζουμε για 1 ώρα περίπου. Με στραγγιστήρι ή τρυπητή κουτάλα καθαρίζουμε το ζωμό, αναδεύοντας τυχόν υπολείμματα του κοτόπουλου. Μόλις βράσει, το βγάζουμε και το ξεψαχνίζουμε. Έπειτα, προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει για 10'. Τέλος, ρίχνουμε το κοτόπουλο και πιπέρι και αφήνουμε άλλα 10' περίπου.

Για αυγολέμονο
   Σ' ένα μπολάκι αφήνουμε να κρυώσει 1 κουτάλα από το ζωμό που έχουμε κρατήσει από πριν. Σε άλλο μικρό σκεύος χτυπάμε τους κρόκους με το χυμό και σιγά-σιγά ρίχνουμε το ζωμό, ανακατεύοντας συνέχεια. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το αυγολέμονο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο mix πιπεριών.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Πατάτες γεμιστές

Υλικά (για 4 άτομα)
1 κιλό πατάτες
200 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
200 γραμμάρια πικάντικη γραβιέρα τριμμένη
200 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένη
200 γραμμάρια τυρί γκούντα τριμμένη
150 γραμμάρια μπέικον ψιλοκομμένο
Άνηθος ψιλοκομμένος
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα

Εκτέλεση
   Καθαρίζουμε, ξεφλουδίζουμε, ξεπλένουμε και βράζουμε τις πατάτες σε βραστό αλατισμένο νερό για 15'-20' περίπου. Σ' ένα μπολ αναμειγνύουμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Μόλις βράσουν και κρυώσουν οι πατάτες, τις σταυρώνουμε μ' ένα μαχαίρι στην επίπεδή τους επιφάνεια. Με το μαχαίρι ή κουταλάκι ανοίγουμε σε βάθος προσεκτικά και "αδειάζουμε" τις πατάτες*, σχηματίζοντας "βαρκούλες". Τις γεμίζουμε με το μείγμα που έχουμε στο μπολ και τις ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40' περίπου.

 *Με το εσωτερικό της πατάτας που βγάλαμε και τη γέμιση που τυχόν περίσσεψε μπορούμε να κάνουμε πατατοκροκέτες  ή πατατοκεφτέδες φούρνου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...