Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Κιμαδόπιτα με πράσο

Υλικά (για ζύμη)
1 κιλό αλεύρι ειδικό για πίτες
3 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
3 κουτ. σούπας ξίδι
500 ml νερό κρύο ή χλιαρό
1 αυγό
Αλάτι
Αλεύρι (για άνοιγμα των φύλλων)
Βούτυρο φυτικό σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαιόλαδο (για άλειμμα των φύλλων)

Για γέμιση
800 γραμμάρια κιμάς ανάμεικτος (χοιρινός & μοσχαρίσιος)
400 γραμμάρια πράσα καθαρισμένα, πλυμμένα και ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
2 αυγά χτυπημένα
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
Μαϊντανός
Κύμινο
Πιπέρι κόκκινο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
 
    Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σε μία λεκάνη ή κάδο από κουζινομηχανή μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20'-25'.
   Έπειτα, ανοίγουμε με τον πλάστη το 1ο μπαλάκι, όσο πιο μεγάλο και λεπτό γίνεται, το βουτυρώνουμε ή το λαδώνουμε και το χαράζουμε σε 8 κομμάτια.
   Τα τοποθετούμε ένα-ένα πάνω από το κεντρικό κομμάτι. Την ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθούμε και για τα υπόλοιπα μπαλάκια. 
    



   Τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή  στην κατάψυξη για 30'. (Σε περίπτωση που λαδώσουμε τη ζύμη,  τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30', χωρίς να τα βάλουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.)
  




   Σ' ένα τηγάνι αχνίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 1'. Έπειτα, αχνίζουμε τα πράσα, μέχρι να μαραθούν, για να φύγουν τα υγρά τους. Βάζουμε στην άκρη τα πράσα και ρίχνουμε τον κιμά, για να σοταριστεί κι αυτός. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και μετά τα βάζουμε στην άκρη, για να ρίξουμε μέσα τον πελτέ. Καθώς διαλύεται, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αυγά και περιμένουμε να τραβήξουν τα υγρά τους. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα αυγά, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, προτού το απλώσουμε στα πρώτα 2 φύλλα.
  Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι, για να μην κολλάει η ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη στο μέγεθος του ταψιού. Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το 1ο και 2ο φύλλο, έπειτα τη γέμιση και τέλος το 3ο και 4ο φύλλο. Τα πρώτα 2 φύλλα φροντίζουμε να εξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού, για να διπλώσουμε τις άκρες πάνω από τα άλλα 2 φύλλα (κόθρος). Αλείφουμε την πίτα με ελαιόλαδο ή βούτυρο και την ψεκάζουμε με λίγο νερό, για να γίνει τραγανή. Τη χαράζουμε σε κομμάτια, όχι μέχρι τον πάτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα.

- Η πίτα μπορεί να γίνει και με σπιτικό φύλλο σφολιάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...