Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Μελομακάρονα

Υλικά (για 25 μελομακάρονα περίπου)
700 γραμμάρια αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
80 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ. γλυκού baking powder κοσκινισμένο
2 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κοφτό μαγειρική σόδα
¾ φλιτζ. καφέ κονιάκ
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
 φλιτζ. τσαγιού ηλιέλαιο (80 ml)
Χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Καρυδόψιχα κοπανισμένη για πασπάλισμα

Για σιρόπι
1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 ½ φλιτζ. τσαγιού νερό
1 φλιτζ. τσαγιού μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
Φλούδα από 1 πορτοκάλι

Για επικάλυψη σοκολάτας
250 γραμμάρια κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια
1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο


Εκτέλεση (για σιρόπι) 
   Σ' ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό. Αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη, χωρίς να ανακατέψουμε και ρίχνουμε την κανέλα και τη φλούδα. Στο τέλος προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε για να λιώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Για ζύμη 
   Σ' ένα μπολ χτυπάμε
με σύρμα ή μίξερ τα λάδια με τη ζάχαρη. Κατόπιν, προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα, τη σόδα, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρίφαλο. 
   Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι με το baking powder. Το ρίχνουμε στο άλλο μπολ σταδιακά και ανακατεύουμε με το χέρι, μέχρι να γίνει μια αφράτη ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια.
   Πλάθουμε μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα και τα πιέζουμε μ' ένα πιρούνι, για να απορροφήσουν αργότερα το σιρόπι. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 20'-25' περίπου.
   Μόλις ψηθούν, τα βάζουμε λίγα-λίγα στο κατσαρολάκι με το σιρόπι και τα αφήνουμε για 10''-15''. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω στη σχάρα. Τα σερβίρουμε σε μια πιατέλα, περιχύνοντάς τα με μέλι και πασπαλίζοντάς τα με καρυδόψιχα.


 
Για επικάλυψη σοκολάτας 
   Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Αφού ρευστοποιηθεί, την περιχύνουμε στα κρύα μελομακάρονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...