Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Hünkâr Beğendi (Μοσχαράκι τας κεμπάπ με πουρέ μελιτζάνας)

Υλικά για τας κεμπάπ (για 4 άτομα)
1 κιλό μοσχάρι σπάλα ή ελιά (σε θερμοκρασία δωματίου) *
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πιπεριές κέρατα ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
1 φύλλο δάφνης
1-2 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

Για πουρέ μελιτζάνας
4 μελιτζάνες
50 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
50 γραμμάρια αλεύρι
500 ml χλιαρό γάλα
100 γραμμάρια παρμεζάνα ή γραβιέρα
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
Αλάτι

Εκτέλεση (για τας κεμπάπ)
   Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας σε βούτυρο και ελαιόλαδο. Έπειτα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.  Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για 1' και προσθέτουμε τις ντομάτες και το νερό. Αφήνουμε το κρέας να βράσει για 1 ½ ώρα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει. Τη δάφνη και τη ρίγανη τις βάζουμε τα τελευταία 30' και 15' αντίστοιχα. 

Για πουρέ μελιτζάνας
   Πλένουμε και τρυπάμε μ' ένα πιρούνι τις μελιτζάνες. Τις βάζουμε σ' ένα γκαζάκι ή στα κάρβουνα, για να "καπνιστούν" και να δώσουν αυτή την ιδιαίτερη γεύση! Εναλλακτικά, τις βάζουμε στο φούρνο ή στη γκριλιέρα. Αφού μαλακώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις ψιλοκόβουμε.
   Σ' ένα κατσαρολάκι αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μ' ένα αναδευτήρι για 1'-2' σε μέτρια φωτιά (άσπρο roux). Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα σταδιακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα διαρκώς, μέχρι να δέσει και αλατίζουμε. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε για 2'-3'. Τέλος, ρίχνουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
   Σ' ένα πιάτο σερβίρουμε τον πουρέ και στο κέντρο του αφήνουμε κενό για το κοκκινιστό.

 * Η συνταγή γίνεται και με αρνίσιο κρέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...