Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Χειροποίητο φύλλο για πίτες

Υλικά ζύμης
1 κιλό αλεύρι για πίτες
1 κουτ. σούπας ξίδι 
3 κουτ. σούπας ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
500 ml νερό κρύο ή χλιαρό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Αλεύρι ή νισεστές (για άνοιγμα των φύλλων)
Βούτυρο φυτικό σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαιόλαδο για άλειμμα των φύλλων

 

1. Μέθοδος του ήλιου




   Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σε μία λεκάνη ή κάδο από κουζινομηχανή μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπαλάκια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20'-25'






   Έπειτα, ανοίγουμε με τον πλάστη το 1ο μπαλάκι όσο πιο μεγάλο και λεπτό γίνεται, το βουτυρώνουμε ή το λαδώνουμε και το χαράζουμε σε 8 ή 16 κομμάτια (για 16 κομμάτια χαράζουμε άλλον ένα ομόκεντρο κύκλο).


   Τα τοποθετούμε ένα-ένα πάνω από το κεντρικό κομμάτι. Την ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθούμε και για το 2ο μπαλάκι.





   Τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή  στην κατάψυξη για 30'. (Σε περίπτωση που λαδώσουμε τη ζύμη,  τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30', χωρίς να τα βάλουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.)
    Τέλος, πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι ή νισεστέ, για να μην κολλάει η ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη στο μέγεθος του ταψιού. Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το 1ο φύλλο, έπειτα την εκάστοτε γέμιση και τέλος το 2ο φύλλο. Το 1ο φύλλο φροντίζουμε να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού, για να διπλώσουμε τις άκρες πάνω από το 2ο φύλλο (κόθρος). Αλείφουμε την πίτα με ελαιόλαδο ή βούτυρο και την ψεκάζουμε με λίγο νερό, για να γίνει τραγανή. Τη χαράζουμε σε κομμάτια, όχι μέχρι τον πάτο, και την ψήνουμε στους 200ο C για 50'-60' περίπου. 



2. Gozleme


   
   Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σε μία λεκάνη μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20'-25'.




  Έπειτα, ανοίγουμε με τον πλάστη τα 10 μπαλάκια, τα βουτυρώνουμε ή τα λαδώνουμε, τοποθετώντας το ένα πάνω στο άλλο (το τελευταίο δεν το βουτυρώνουμε). Τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή  στην κατάψυξη για 30'. (Σε περίπτωση που λαδώσουμε τη ζύμη, τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30', χωρίς να τα βάλουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.) Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για τα επόμενα 10 μπαλάκια.

  Τέλος, πασπαλίζουμε τον πάγκο με νισεστέ ή αλεύρι, για να μην κολλάει η ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη στο μέγεθος του ταψιού. Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το 1ο φύλλο, έπειτα την εκάστοτε γέμιση και τέλος το 2ο φύλλο. Το 1ο φύλλο φροντίζουμε να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού, για να διπλώσουμε τις άκρες πάνω από το 2ο φύλλο (κόθρος). Αλείφουμε την πίτα με λάδι ή φυτικό βούτυρο και την ψεκάζουμε με λίγο νερό, για να γίνει τραγανή. Τη χαράζουμε σε κομμάτια, όχι μέχρι τον πάτο και την ψήνουμε στους 200ο C για 50'-60' περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...