Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Πίτσα με κοτόπουλο και λευκή σάλτσα

Υλικά (για 3 πίτσες σε ταψί 26 cm ή για 1 πίτσα 30x40 cm)

Για τη ζύμη
500 γραμμάρια αλεύρι τύπου 00
300 ml χλιαρό νερό
1 μαγιά (8 γραμ. ξηρή ή 25 γραμ. νωπή)
1 κουτ. σούπας αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο


Για τη σάλτσα
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος ή γάλα
20 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
2 κουτ. σούπας αλεύρι
50 γραμμάρια παρμεζάνα
Αλάτι
Πιπέρι

Για τη γέμιση
200 γραμμάρια βρασμένο κοτόπουλο στήθος κομμένο κυβάκια
250 γραμμάρια μανιτάρια ψιλοκομμένα
150 γραμμάρια μοτσαρέλα τριμμένη
150 γραμμάρια τυρί έμενταλ ή γκούντα τριμμένο
6 φέτες μπέικον
2 πιπεριές
100 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένη (προαιρετικά) 

Εκτέλεση
   Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το νερό και την αφήνουμε για 5΄. Έπειτα, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης, ζυμώνουμε για λίγο μέσα στο μπολ, μέχρι να γίνει μια μάζα (αν δε θέλουμε να λερώσουμε πολύ τα χέρια, μπορούμε να ανακατέψουμε με ένα πιρούνι) και στη συνέχεια στον πάγκο για 10'. Εναλλακτικά, μπορούμε να ζυμώσουμε σε κουζινομηχανή. Αφού η ζύμη γίνει ελαστική, τη χωρίζουμε σε 3 μπαλάκια και την τοποθετούμε σε 3 μπολ ή αντίστοιχα όλη σε 1. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα μέσα στα/στο μπολ σε ζεστό μέρος καλυμμένη με πετσέτα.
  Σ' ένα κατσαρολάκι αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μ' ένα αναδευτήρι για 1'-2' σε μέτρια φωτιά (άσπρο roux). Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα ή την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα διαρκώς, μέχρι να δέσει και αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και την αφήνουμε στην άκρη, για να κρυώσει.
  Αφού φουσκώσει η ζύμη, την ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο. Δημιουργούμε περιμετρικά με τα δάχτυλα την κόρα (cornicione) κι έπειτα ξεκινάμε από το κέντρο με τα δάχτυλα ανοίγοντάς την, κάνοντας κυκλικές κινήσεις, για να μη χάσει τον "αέρα" της. Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο ή αλευρωμένο ταψί. Στρώνουμε τη σάλτσα κι έπειτα το γκούντα, τη μοτσαρέλα, τα μανιτάρια, το κοτόπουλο, το μπέικον, τη φέτα και τις πιπεριές (με τη σειρά αναγραφής). Προαιρετικά, αλείφουμε με βούτυρο την πίτσα περιμετρικά για πιο τραγανό cornicione. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην κάτω σχάρα κοντά στον πάτο στους 230-250ο C για 12'-15' περίπου (ανάλογα τον φούρνο).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...