Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Πατάτες ογκρατέν

Υλικά
1 κιλό πατάτες
200 γραμμάρια γαλοπούλα καπνιστή
150 γραμμάρια μπέικον
400 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια
250 γραμμάρια κασέρι
100 γραμμάρια τυρί φέτα
1 φρυγανιά τριμμένη (για πασπάλισμα)

Για mornay sauce
200 ml κρέμα γάλακτος
500 ml γάλα (χλιαρό)
60 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
50 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
1 κρόκος αυγού
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση
   Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες (1-2 cm). Τις αλατίζουμε, τις λαδώνουμε και τις ψήνουμε σ' ένα τηγάνι, μέχρι να ροδίσουν κι από τις δυο πλευρές. Κόβουμε το μπέικον και τη γαλοπούλα σε κυβάκια, ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια, θρυμματίζουμε τη φέτα και τρίβουμε το κασέρι. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ 25x35 cm, απλώνουμε τις μισές πατάτες, ρίχνουμε από πάνω όλα τα υλικά (πλην του κασεριού), κατόπιν τις υπόλοιπες πατάτες και τελευταίο το κασέρι (αφήνουμε λίγο για πασπάλισμα).


Για mornay sauce
   Σ' ένα κατσαρολάκι αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μ' ένα αναδευτήρι για 1'-2' σε μέτρια φωτιά (άσπρο roux). Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σταδιακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα διαρκώς, μέχρι να δέσει και αλατοπιπερώνουμε (διαδικασία της μπεσαμέλ). Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον κρόκο, τη γραβιέρα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
   Περιχύνουμε πάνω από τις πατάτες, ρίχνουμε το υπόλοιπο κασέρι και πασπαλίζουμε τη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...