Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Μπάμιες

Υλικά (για 4 άτομα)
800 γραμμάρια μπάμιες καθαρισμένες και πλυμένες
1 κρεμμύδι μέτριο ξερό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
5 - 6 κλωνάρια μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 ντομάτα τριμμένη
1 κοφτή κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
¾ ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό
½ ποτήρι κρασί λευκό (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση 

   Καθαρίζουμε τις μπάμιες, τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό και τις αφήνουμε για 30'. Τις ξεπλένουμε καλά και τις αφήνουμε να στραγγίσουν μέσα σ' ένα τρυπητό. 
   Σε βαθιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο τα κρεμμύδια για 1'. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις μπάμιες και τις τσιγαρίζουμε μαζί με τα κρεμμύδια για 7', ανακατεύοντας συνεχώς.


  Τέλος, ρίχνουμε τη ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό επίπεδο (βαθμίδα 3 στα 9, 2 στα 6 κοκ) και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 30' περίπου με κλειστό καπάκι. Αποφεύγουμε το ανακάτεμα, για να μη διαλυθούν οι μπάμιες.

Κεφτεδάκια με πατάτες στο φούρνο

Υλικά για κεφτεδάκια (για 6 άτομα)
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 φέτες ψωμί μουσκεμένο (χωρίς την κόρα)
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
80 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη (προαιρετικά) 
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Ξύδι
Δυόσμος
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
                      
Για πατάτες
1 ½ κιλό πατάτες
1 ντομάτα τριμμένη
1 κουτ. σούπας κοφτή πελτές ντομάτας
½ ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
¾ ποτ. κρασιού νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη

Εκτέλεση
    Σε μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε για 7'-10' περίπου. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα, για να γίνει σφιχτό και το πλάθουμε.
     Στη συνέχεια, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις κόβουμε και τις βάζουμε στο ταψί μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, βάζουμε τα κεφτεδάκια από πάνω τους και ψήνουμε στους 200-220ο C για 60' - 70'.

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Κρέπες σπέσιαλ!


Υλικά (για 4 κρέπες)
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
2 αυγά
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια
Βούτυρο φρέσκο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
   Χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι μέσα στο μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Το επιθυμητό μείγμα πρέπει να είναι αραιό. Το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Βουτυρώνουμε το τηγάνι, για κάθε κρέπα κάθε φορά, ρίχνουμε την ανάλογη δόση (1 κουταλιά με κουτάλα της σούπας αρκεί) και απλώνουμε. Μόλις ψηθεί η μία πλευρά, γυρίζουμε από την άλλη και. Προσθέτουμε τα υλικά της επιλογής μας και τη διπλώνουμε είτε τρίγωνη είτε φλογέρα. Αφαιρούμε από το τηγάνι και διακοσμούμε με σιρόπι σοκολάτας.

 -Προτεινόμενοι συνδυασμοί: μερέντα-μπισκότο τριμμένο, μέλι-καρύδια-κανέλα, μερέντα-μπανάνα, μερέντα-δημητριακά, μαρμελάδα κ.ά.

 -Για αλμυρή κρέπα: Αντί για ζάχαρη και βανίλια προσθέτουμε 1 κουτ. γλυκού αλάτι.

Σπιτική σάλτσα ντομάτας

Υλικά (για βάζο 350 γραμμαρίων)
3 ντομάτες μεγάλες τριμμένες
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Βασιλικός
Ρίγανη (προαιρετικά)

Εκτέλεση
   Σε ζεστό κατσαρολάκι βράζουμε τις ντομάτες για 2'. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε για 8'-10' σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πιει τα υγρά της. Τέλος, πασπαλίζουμε με βασιλικό και ρίγανη. Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βάζο.

Πίτσα... σπέσιαλ!

Υλικά (για 3 πίτσες σε ταψί 26 cm ή για 1 πίτσα 30x40 cm)

Για τη ζύμη
500 γραμμάρια αλεύρι τύπου 00
300 ml χλιαρό νερό
1 μαγιά (8 γραμ. ξηρή ή 25 γραμ. νωπή)
1 κουτ. σούπας αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
                         
Για γέμιση
200 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
9 φέτες ζαμπόν
6 φέτες μπέικον
150 γραμμάρια τυρί γκούντα τριμμένο (προαιρετικά)
150 γραμμάρια μοτσαρέλα τριμμένη
250 γραμμάρια μανιτάρια ψιλοκομμένα
2 πιπεριές κομμένες σε ροδέλες

Εκτέλεση
   Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το νερό και την αφήνουμε για 5΄. Έπειτα, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης, ζυμώνουμε για λίγο μέσα στο μπολ, μέχρι να γίνει μια μάζα (αν δε θέλουμε να λερώσουμε πολύ τα χέρια, μπορούμε να ανακατέψουμε με ένα πιρούνι) και στη συνέχεια στον πάγκο για 10'. Εναλλακτικά, μπορούμε να ζυμώσουμε σε κουζινομηχανή. 
   Αφού η ζύμη γίνει ελαστική, τη χωρίζουμε σε 3 μπαλάκια και την τοποθετούμε σε 3 μπολ ή αντίστοιχα όλη σε 1. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα μέσα στα/στο μπολ σε ζεστό μέρος καλυμμένη με πετσέτα.
   Αφού φουσκώσει η ζύμη, την ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο. Δημιουργούμε περιμετρικά με τα δάχτυλα την κόρα (cornicione) κι έπειτα ξεκινάμε από το κέντρο με τα δάχτυλα ανοίγοντάς την, κάνοντας κυκλικές κινήσεις, για να μη χάσει τον "αέρα" της. Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο ή αλευρωμένο ταψί. Αρχικά, στρώνουμε τη σάλτσα ντομάτας κι έπειτα το ζαμπόν, το γκούντα, τα μανιτάρια, το μπέικον, τη μοτσαρέλα και τις πιπεριές (με τη σειρά αναγραφής). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην κάτω σχάρα κοντά στον πάτο στους 230-250ο C για 12'-15' περίπου (ανάλογα τον φούρνο).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...