Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Η σημασία των σνακς και των υγρών στη διατροφή

   Ο άνθρωπος συνίσταται, όχι μόνο να τρώει ένα πολύ καλό και θρεπτικό πρόγευμα, αλλά και να τρώει υγιεινά σνακς, όταν αισθανθεί την ανάγκη να "τσιμπήσει" κάτι.
  Τα σνακς (μικρά, ενδιάμεσα γεύματα) είναι ένα κομμάτι ζωτικής σημασίας στη διατροφή. Δεδομένου ότι το στομάχι του δεν μπορεί να κρατήσει τροφή για αρκετή ώρα, ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να τρώει ανά τακτά διαστήματα, ώστε να παίρνει την απαραίτητη ενέργεια. Τα σνακς είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος, για να προσλαμβάνει θρεπτικά στοιχεία, που δεν περιλαμβάνονται στα κυρίως γεύματά του.
   Οι υψηλές ενεργειακές του ανάγκες καθιστούν απαραίτητη την κατανάλωση και μικρών γευμάτων, καθώς η ποσότητα των κύριων γευμάτων δεν επαρκεί για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Τα "μικρά" γεύματα είναι καλύτερο να προγραμματίζονται τουλάχιστον 2 ώρες πριν το κύριο γεύμα και κοντά σε καθημερινές δραστηριότητες, καθώς είναι σημαντικό να μην αισθάνεται συνέχεια χορτάτο το στομάχι.
    Υγιεινά ενδιάμεσα σνακς μπορεί να είναι:
  • γάλα
  • δημητριακά προγεύματος με γάλα
  • γιαούρτι
  • χυμός φρούτου "χωρίς πρόσθετη ζάχαρη"
  • μικρό κομμάτι κέικ με λίγη ζάχαρη
  • φρούτα (σκέτα ή μέσα σε γιαούρτι)
  • φρουτοσαλάτα
  • μιλκσέικ με φρέσκα φρούτα και γάλα
  • ποπκορν
  • ψωμί με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα ή τυρί
  • κομπόστα
  • ρυζόγαλο

   Το ότι πολλοί ενήλικες δε θέλουν πρόγευμα είναι συνήθως βιολογικό και βιοχημικό αποτέλεσμα κακών συνηθειών, που κληρονόμησαν από τους γονείς τους, οι οποίοι κάνουν το ίδιο. Ξεκινώντας σε τέτοιες περιπτώσεις με λίγη αρχικά τροφή το πρωί και αυξάνοντάς την σταδιακά, ο ενήλικας μπορεί να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα ενός πολύ καλού και θρεπτικού γεύματος το πρωί, που είναι και το καλύτερα αφομοιώσιμο της ημέρας και του παρέχει αρκετή δύναμη για την υπόλοιπη ημέρα. Επίσης, βοηθάει στο να μην πεινάει το βράδυ όπως πριν και να κοιμάται καλύτερα.

  Το σύνολο των υγρών που προσλαμβάνει ο άνθρωπος (χυμοί, γάλα και νερό) αποτελούν σημαντικό τμήμα της διατροφής, γιατί θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στην αφυδάτωση και ταυτόχρονα παρέχουν τα απαραίτητα για την ανάπτυξή του θρεπτικά στοιχεία. Καλό είναι, όμως, να τηρούνται κάποιοι κανόνες, γιατί τα άκρα -υπερβολικά πολύ κατανάλωση ή υπερβολικά λίγη κατανάλωση- καλό είναι να αποφεύγονται.
       Τα υγρά που ο άνθρωπος χρειάζεται σε καθημερινή βάση ποικίλλουν ανάλογα με τον καιρό, τη φυσική του δραστηριότητα και τις τροφές που καταναλώνει, γι' αυτό ιδανικό είναι να καταναλώνει περισσότερα, όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός ή όταν κάνει έντονη φυσική δραστηριότητα.
Χυμοί
    Να προτιμώνται οι 100% φυσικοί χυμοί. Καλό είναι, επίσης, ο χυμός να καταναλώνεται στη διάρκεια κάποιου γεύματος, γιατί αν πίνει όλη τη μέρα χυμούς ίσως αποκτήσει κάποια στιγμή στη ζωή του τερηδόνα.
Νερό
   Το νερό είναι το καλύτερο θρεπτικό στοιχείο και η πιο σωστή ενυδάτωση. Όχι μόνο αποτοξινώνει τον οργανισμό, αλλά προσφέρει ενέργεια ειδικά στον εγκέφαλο και διατηρεί όλα τα κύτταρα υγιή, διότι ουσιαστικά αυτά πλέουν κυριολεκτικά σε νερό, το οποίο αποτελεί πάνω από το 70% του σώματος.  Έτσι, ο άνθρωπος χρείαζεται πολύ νερό, για να ρυθμίσει τις σωματικές του λειτουργίες.
Αναψυκτικά
    Είναι επιθυμητό να αποφεύγονται να αναψυκτικά τύπου κόλα με καφεΐνη μαζί με τα γεύματα, καθώς η καφεΐνη εμποδιζει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Πηγές: www.dpmags.com , www.goldenhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...