Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014

Πίτσα... σπέσιαλ!

Υλικά (για 3 πίτσες σε ταψί 28 cm ή για 1 πίτσα 30x40 cm)

Για τη ζύμη
400 γραμμάρια κοσκινισμένο αλεύρι τύπου 00
220 ml χλιαρό νερό
1 μαγιά (ξηρή ή νωπή)
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
                         
Για γέμιση
200 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
9 φέτες ζαμπόν
6 φέτες μπέικον
150 γραμμάρια τυρί γκούντα τριμμένο (προαιρετικά)
150 γραμμάρια μοτσαρέλα τριμμένη
250 γραμμάρια μανιτάρια ψιλοκομμένα
2 πιπεριές κομμένες σε ροδέλες

Εκτέλεση
   Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό και την αφήνουμε για 5΄. Έπειτα, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης, ζυμώνουμε για λίγο μέσα στο μπολ, μέχρι να γίνει μια μάζα (αν δε θέλουμε να λερώσουμε πολύ τα χέρια, μπορούμε να ανακατέψουμε με ένα πιρούνι) και στη συνέχεια στον πάγκο για 10'. Εναλλακτικά, μπορούμε να ζυμώσουμε σε κουζινομηχανή. 
   Αφού η ζύμη γίνει ελαστική, τη χωρίζουμε σε 3 μπαλάκια και την τοποθετούμε σε 3 μπολ ή αντίστοιχα όλη σε 1. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα μέσα στα/στο μπολ σε ζεστό μέρος καλυμμένη με πετσέτα.
   Αφού φουσκώσει η ζύμη, την ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο. Δημιουργούμε περιμετρικά με τα δάχτυλα την κόρα (cornicione) κι έπειτα ξεκινάμε από το κέντρο με τα δάχτυλα ανοίγοντάς την, κάνοντας κυκλικές κινήσεις, για να μη χάσει τον "αέρα" της. Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο ή αλευρωμένο ταψί. Αρχικά, στρώνουμε τη σάλτσα ντομάτας κι έπειτα το ζαμπόν, το γκούντα, τα μανιτάρια, το μπέικον, τη μοτσαρέλα και τις πιπεριές (με τη σειρά αναγραφής). Προαιρετικά, αλείφουμε με βούτυρο την πίτσα περιμετρικά για πιο τραγανό cornicione. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο - 220ο C για 15' - 20' περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...